Odrážíme útoky v Doněcku a Luhansku, hlásí Kyjev. Ruská raketa zasáhla bytový dům v Charkově

Tvrdé boje o město Vuhledar v Doněcké oblasti (zdroj: ČT24)

Ukrajinská armáda za posledních 24 hodin odrazila řadu ruských útoků v Doněcké a v Luhanské oblasti. Píše se to v pravidelné zprávě ukrajinského generálního štábu z nedělního rána. V Doněcku podle ukrajinské strany zemřeli kvůli ruskému ostřelování nejméně čtyři civilisté. Ruská raketa v neděli zasáhla také bytový dům v Charkově. Kyjevští představitelé varují, že Rusové na 24. února, kdy uplyne jeden rok od zahájení plnohodnotné invaze, chystají novou ofenzivu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve večerním videoposelství uvedl, že v Doněcké oblasti panuje velmi těžká situace a Ukrajina potřebuje rychlejší dodávky zbraní a nové typy výzbroje.

Ukrajinská armáda tvrdí, že odrazila v Doněcké a Luhanské oblasti šestnáct ruských útoků. Podle generálního štábu se stále bojuje o obec Blahodatne, jejíž dobytí ohlásila v sobotu ruská žoldnéřská Wagnerova skupina, upozornila agentura Reuters. Stále podle zprávy také pokračují střety obránců s invazními jednotkami u Vuhledaru. Tyto informace ale nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Vuhledar je přitom už od loňského jara přímo na frontové linii a podobně jako Mariupol nebo Severodoněck se postupně mění v trosky.

„Zastavit ruský teror by bylo možné, kdybychom mohli vybavit naše vojska vhodnými raketami, aby se teroristé necítili beztrestní,“ tvrdí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Napadená země podle něj potřebuje hlavně rakety dlouhého doletu, aby okupační jednotky přišly o možnost umístit útočné systémy daleko za frontovou linií a ničit jimi ukrajinská města.

Ruské ministerstvo obrany naopak tvrdí, že raketomety HIMARS dodané ukrajinské armádě z USA zasáhly nemocnici v Novoajdaru v okupované části Luhanské oblasti. Při úderu údajně zahynulo čtrnáct lidí. Podle ruské armády se daří bránit dodávkám zbraní Ukrajině ze zemí NATO. „Také se nám povedlo vyřadit z provozu podniky, které opravovaly a obnovovaly vojenskou techniku,“ tvrdí mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Šéf Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko v neděli ráno informoval, že během ruského ostřelování za posledních 24 hodin zahynuli čtyři lidé a sedmnáct se jich zranilo. Tři lidé zemřeli při úderu na obytnou čtvrť ve městě Kosťantynivka, o čemž Kyrylenko informoval již v sobotu, a jeden civilista zahynul v Bachmutu, kde ruská a ukrajinská armáda svádějí těžké boje už řadu týdnů.

Situace v Doněcké oblasti je velmi těžká, uvedl Zelenskyj

Ve východoukrajinské Doněcké oblasti panuje velmi těžká situace a Ukrajina potřebuje rychlejší dodávky zbraní a nové typy výzbroje, aby mohla čelit ruským útokům. Prohlásil to ve svém nedělním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

V Bachmutu, Vuhledaru a na dalších místech Doněcké oblasti dochází podle Zelenského neustále k ruským útokům. „Rusko chce, aby se válka protáhla a aby vyčerpala naše síly. Proto musíme z času udělat naši zbraň,“ prohlásil ukrajinský prezident. Proto je třeba urychlit zbrojní dodávky a poskytnout Ukrajině nové zbraně.

Zelenskyj se také vyjádřil k účasti Ruska na olympijských hrách v Paříži v roce 2024. Podle něj, pokud by byla ruským sportovcům účast umožněna, byla by to ukázka toho, že „teror je nějakým způsobem přijatelný“. Podle jeho slov nesmí být Rusku dovoleno využívat olympiády nebo jakékoli jiné sportovní události k propagandě své agrese nebo svého státního šovinismu.

Situace v Charkově

V Charkově v neděli zasáhla ruská raketa obytný dům. Na místo byly vyslány záchranné týmy, uvedla agentura Reuters s odkazem na šéfa tamní oblasti Oleha Syněhubova. Zásah potvrdil i charkovský starosta Ihor Terechov.

„Podle aktuálních informací v důsledku útoku zemřel jeden člověk,“ napsal Syněhubov na Telegramu. Další lidé jsou podle něj zraněni, přesný počet ale není jasný, píše Reuters. 

Snímek agentury Reuters z místa ukázal, že v obytném domě hoří. „Nepřátelská raketa zasáhla obytný dům v centru města, v Kyjevské čtvrti,“ uvedl Syněhubov. První informace podle něj ukazují, že objekt zasáhla raketa ze systému S-300.