Olympijská sportoviště v Paříži staví i ilegální dělníci. Kvůli nelidským podmínkám se obrátili na odbory

Události: Olympijská sportoviště v Paříži staví ilegální dělníci (zdroj: ČT24)

Na stavbě sportovišť pro letní olympijské hry v Paříži v příštím roce se z velké části podílejí dělníci bez pracovních povolení. Právě Francie přitom patřila mezi hlasité kritiky Kataru kvůli nelidským podmínkám, ve kterých vznikaly stadiony pro fotbalové mistrovství světa.

Dělník Moussa z Mali už nemohl vydržet pracovní podmínky a obrátil se na odbory. Na staveništi pracoval bez povolení, podle svých slov až do úplného vyčerpání. „Musíme dělat tu nejhorší práci. Ti, co mají povolení se mohou ozvat, ale ti, co ho nemají jako my, musí mlčet a dělat všechno,“ popsal.

Podobně jsou na tom i další dělníci, kteří pracují ilegálně. Přežívají na ubytovnách a na stavbě tráví celé dny. „Často musím pracovat třeba až dvacet hodin a říkají mi, že jestli si mi to nelíbí, tak si mohu sbalit věci a jít,“ přiblížil dělník z Mali Gaye.

Těžké podmínky ilegálních dělníků popsala francouzská média

Podle odborového předáka pracuje na pěti staveništích až sto padesát dělníků bez pracovního povolení. „Ti, kteří se na nás obrátili s žádostí o pomoc pracovali především na výstavbě olympijské vesnice a bazénu, kde se bude hrát vodní pólo,“ uvedl generální tajemník odborů CGT Bobigny Jean-Albert Guidou.

Část jich odhalila inspekce, další pak investigativní týmy některých médií. „Dělníci, s nimiž jsme na olympijských staveništích mluvili, pracovali v opravdu těžkých podmínkách. Na černo, neměli placenou dovolenou, ani přesčasové hodiny,“ nastínila reportérka Le Monde Julie Pascual.

Výstavba sportoviště, ve kterém se bude odehrávat například vodní pólo
Zdroj: REUTERS/Jerry Lai-USA TODAY Sports

Pařížské letní olympijské hry mají být výkladní skříní francouzské metropole. Slavnostní zahájení proběhne v šestikilometrovém koridoru kolem Seiny a sportovce přivítá i Champs-Elysées. Na Martových polích, v těsné blízkosti Eiffelovy věže, bude stát stadion pro plážový volejbal a vznikne tam i fanouškovská zóna s obří obrazovkou, kde bude možné sledovat další olympijské soutěže.

Ve snaze vyhnout se dalšímu skandálu organizátoři slibují, že budou denně provádět spolu s odbory na staveništích pravidelné inspekce i nehlášené kontroly znemožňující nelegálním dělníkům pracovní prostory rychle opustit.