Při dvou střelbách nedaleko San Francisca zemřelo sedm lidí, podezřelého z obou zatkla policie

Události: Další střelba v Kalifornii (zdroj: ČT24)

Při dvou případech střelby poblíž kalifornského San Francisca zemřelo v pondělí večer místního času (v úterý ráno středoevropského času) sedm lidí. Pravděpodobný pachatel obou z nich byl zatčen, uvedla podle agentury AP místní policie. Ve státě na západě USA jde už o třetí hromadnou střelbu s oběťmi na životech za tři dny. V úterý se střílelo i ve státě Washington, kde zahynuli tři lidé, a nebezpečný pachatel je na útěku.

Veřejný činitel z okresu San Mateo County Dave Pine uvedl, že čtyři lidé zemřeli na houbové farmě a tři další ve spediční firmě na okraji Half Moon Bay, města vzdáleného asi padesát kilometrů na jih od San Francisca. Dosud není jasné, jak spolu oba incidenty souvisejí, podle Pinea však podezřelý pracoval v jednom z těchto dvou podniků. Označil jej za „nespokojeného zaměstnance“.

Úřad šerifa okresu uvedl, že podezřelý byl zadržen a občanům již žádné nebezpečí nehrozí. Záběry televize ABC ukázaly, jak policisté zatýkají muže, který jim neklade odpor. Později Pine uvedl, že zadrženým je sedmašedesátiletý muž jménem Zhao Chunli.

Šerifka okresu San Mateo Christina Corpusová uvedla, že podezřelý spolupracuje s vyšetřovateli, motiv činu ale zůstává nejasný. Podle ní se v mužově autě našla poloautomatická zbraň. Útočník podle policie jednal sám. 

Od Nového roku v USA zaznamenali téměř čtyři desítky hromadných střeleb

Incident přichází poté, co v sobotu večer zemřelo jedenáct lidí a dalších devět bylo zraněno při střelbě v tanečním studiu při oslavách lunárního Nového roku v kalifornském městě Monterey Park. Podezřelého muže nalezla policie mrtvého. Monterey Park se nachází východně od Los Angeles a žije zde početná asijská komunita.

Dalších šest lidí včetně sedmnáctileté matky a jejího šestiměsíčního dítěte zemřelo při střelbě v Kalifornii 17. ledna. Policie zatím nezná motiv ani jednoho z těchto útoků.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom sdělil, že byl zrovna v nemocnici navštívit přeživší střelby v Monterey Parku, když byl informován o další střelbě v Half Moon Bay, vzdáleném více než šest set kilometrů na sever. „Tragédie stíhá tragédii,“ napsal Newsom na Twitteru.

Letos bylo ve Spojených státech podle neziskové organizace Gun Violence Archive (GVA) „víc hromadných střeleb než dnů“, konkrétně osmatřicet hromadných střeleb ve třiadvaceti dnech. Jako hromadnou střelbu definuje GVA střelbu, která zraní nebo zabije čtyři a více lidí kromě střelce.

Dvě poslední střelby v Kalifornii jsou výjimečné i věkem údajných střelců – jednomu bylo 67, druhému 72 let. Databáze 185 hromadných střeleb neziskové organizace Violence Project eviduje jen jeden incident se střelcem nad 70 let. Šlo o horníka v důchodu, který v Kentucky v roce 1981 zastřelil pět lidí. 

Podezřelý ze střelby ve státě Washington je na útěku

Při střelbě v obchodě se smíšeným zbožím v centrální části amerického státu Washington v úterý zahynuli tři lidé. Podle policie je podezřelý na útěku a je považován za nebezpečného.

Policie byla přivolána do prodejny Circle K ve městě Yakima kolem půl čtvrté ráno místního času (12:30 SEČ), kde nalezla tři mrtvé, řekl novinářům náčelník Matt Murray. Dvě oběti byly zastřeleny uvnitř obchodu a třetí venku, což podle úřadů naznačuje, že se jednalo o náhodný násilný čin. „Zdá se, že jde o náhodnou situaci. Mezi stranami se neodehrál žádný zjevný konflikt,“ řekl Murray. „Muž prostě přišel a začal střílet,“ dodal.

Poté, co podezřelý zahájil palbu v obchodě, přeběhl ulici a střílel do vozidla, čímž jeho řidiče donutil přesednout na sedadlo spolujezdce. Podezřelý poté auto ukradl a utekl, uvedla policie. Nezveřejnila ale informace o tom, co se stalo s řidičem ukradeného vozu.