Útočníka z kalifornského Monterey Parku našli mrtvého. Zastřelil jedenáct lidí

Události: Střelba v tanečním klubu v Kalifornii (zdroj: ČT24)

Muž podezřelý ze střelby po oslavách čínského Nového roku v kalifornském městě Monterey Park, která si vyžádala jedenáct obětí a devět zraněných, byl nalezen mrtvý. Šlo o 72letého Asiata. Motiv jeho činu není známý. Podle agentury Reuters o tom v pondělí informovala kalifornská policie.

Útočník, identifikovaný jako Huu Can Tran, zahájil palbu v sobotu večer místního času (v neděli ráno SEČ) v tanečním studiu ve městě Monterey Park, které se nachází východně od Los Angeles a kde žije početná asijská komunita.

Bezpečnostní složky později v kalifornském městě Torrance obklíčily muže v bílé dodávce, kterého ze střelby v tanečním klubu podezíraly. Následně zásahové komando uslyšelo výstřel. Když jeho členové vnikli do vozu, našli v něm dotyčného mrtvého.

„Podezřelý byl zasažen kulkou a byl na místě prohlášen za mrtvého,“ prohlásil šerif okresu Los Angeles Robert Luna. V automobilu se našla také poloautomatická pistole a další střelná zbraň. Držení jedné ze zbraní možná není v Kalifornii legální, uvedla policie.

Star Ballroom Dance Studio v Kalifornii se stalo místem střeleckého útoku
Zdroj: ČTK/AP/Kirby Lee

Provozovatel studia muže odzbrojil

Oběťmi střelce byli převážně lidé starší padesáti let, napsal server BBC News. Z deseti zraněných zůstává sedm stále v nemocnici. Policie se domnívá, že muž chtěl zabít lidí ještě víc. Po svém činu v Monterey Parku se totiž vydal do tanečního sálu v nedalekém městě Alhambra. Tam se ale podařilo dotyčného odzbrojit a on utekl. 

Policie se nejprve domnívala, že ho odzbrojili dva civilisté, nakonec ale vyšlo najevo, že byl jen jeden – 26letý Brandon Tsay, který taneční studio provozuje.

„Byl jsem ve vstupní hale, bylo pozdě večer, většina našich klientů už odešla. Vchodových dveří jsem si nevšímal, díval jsem se do tanečního sálu, na taneční parket a tehdy jsem uslyšel zvuk, jak se dveře rychle zavřely. Otočil jsem se a uviděl jsem Asiata, který drží zbraň,“ uvedl Tsay. Střelec mu prý nebyl nijak povědomý. „Nezdálo se, že si přišel pro peníze, že by nás chtěl vyloupit. Když se díval po místnosti, vypadalo to, jako by hledal cíle – lidi, kterým by mohl ublížit,“ dodal.

Provozovateli tanečního studia rychle došlo, že musí útočníkovi sebrat zbraň, nebo všichni zemřou. „Když jsem sebral odvahu, vrhl jsem se na něj, chytil jsem zbraň a začali jsme se prát. Bil mě do obličeje a udeřil mě zezadu do hlavy,“ popsal televizní stanici ABC. Nakonec se mu ale podařilo zbraň mu vytrhnout, celé to trvalo asi dvě minuty.

Útočníkovi řekl, ať odejde. „Myslel jsem si, že bude utíkat pryč, on tam ale jen stál a přemýšlel, jestli bojovat, nebo utéct. Opravdu jsem se bál, že ho budu muset zastřelit,“ dodal Tsay s tím, že je stále z celého incidentu otřesený.

Jedna ze svědkyň střelby v tanečním studiu televizi CBS řekla, že muž na místo přišel, protože hledal svou manželku. „Našel ji. Pak začal na všechny, co tančili, střílet,“ vypověděla svědkyně. Úřady nepředpokládají, že by v případu byli ještě další podezřelí.

Vyšetřovatelé motiv podezřelého stále neznají. Šerif Luna v pondělí oznámil, že policie získala povolení k prohledání Tranova domu v Hemet West, ve čtvrti zvané The Lakes, kde bydlí převážně senioři.

Stanice CNN hovořila s Tranovou exmanželkou i dalšími lidmi, kteří ho v posledních letech znali. Žena, která si nepřála být jmenovaná, vypověděla, že se s Tranem poznali před zhruba dvaceti lety v inkriminovaném tanečním studiu, kde poskytoval neformální taneční kurzy.

Tran si jí v sále všiml, představil se a nabídl hodiny zdarma. Pár se vzal krátce poté. Tran vůči ženě nebyl nikdy násilnický, byl ale prchlivý, například když udělal chybný taneční krok, měl dojem, že před ostatními vypadá špatně, a rozrušil se, vypověděla žena CNN. Pár se rozvedl v roce 2006.

Jiná Tranova přítelkyně uvedla, že podezřelý koncem prvního desetiletí taneční studio navštěvoval „takřka denně“, jelikož odtud bydlel asi pět minut cesty autem. V tančírně měl podle ní „sklony nevěřit lidem“, k mnohým byl nepřátelský a tvrdil, že „o něm říkají zlé věci“. Jak často Tran místo navštěvoval v posledních letech, není jasné.

Víc hromadných střeleb než dnů

Letos bylo ve Spojených státech podle neziskové organizace Gun Violence Archive (GVA) „víc hromadných střeleb než dnů“, konkrétně 36 hromadných střeleb ve 23 dnech. Jako hromadnou střelbu definuje GVA střelbu, která zraní nebo zabije čtyři a více lidí kromě střelce.

Počet střelných zbraní mezi civilisty v USA převyšuje jejich počet, na sto Američanů připadá 120 zbraní. USA mají také největší podíl zabití střelnou zbraní, zhruba čtyři ze 100 tisíc úmrtí má tuto příčinu, což je osmnáctinásobek průměru jiných vyspělých zemí, píše CNN.