Polsko dusí smog. Špatná situace se týká zejména okolí velkých měst

Události: Polsko se dusí ve smogu (zdroj: ČT24)

Polsko se jako každou zimu dusí ve smogu. Na některých místech koncentrace škodlivin v ovzduší na přelomu roku překonaly rekordy. Špatná je situace zejména v okolí velkých měst. Důvodem je hlavně to, že stále velká část tamních domácností topí levnějšími a často neekologickými tuhými palivy.

Lesy v okolí polské vesnice Wolica prý tvoří unikátní mikroklima, jedno z nejčistějších v zemi. Procházky, stejně jako nejrůznější dechová cvičení, jsou tam součástí léčby pacientů s obtížemi způsobenými znečištěným ovzduším.

Lucyna Dembrowská žije na venkově. V létě problém nemá, v zimě se začíná dusit. „V zimě se ovzduší mění, je znečištěné, protože se začíná topit,“ popisuje pacientka Dembrowská.

Začátkem topné sezony se v Polsku rozpalují kotle na tuhá paliva, hlavně na uhlí. V celé zemi je má kolem 3,5 milionu domácností. Stále jde o nejlevnější způsob vytápění.

„Vystavování se prachovým částicím je životu nebezpečné. Často stačí kratší doba, než si myslíme. Jde o mrtvice, infarkty, plicní embolie. Lidé umírají,“ říká pneumolog Tadeusz Zielonka. U paní Dembrowské vdechování prachových částic, které kotle ve velkém vypouštějí do ovzduší, spustilo astma. Pomůže jí jen čistý vzduch a cvičení.

Nejhorší je to na okraji velkoměst

Nejvíce pacientů přichází na začátku zimy. Města dusí inverze. Za posledních dvacet let se počet těch, kteří se tam léčí s dýchacími obtížemi, zdvojnásobil. „V Evropě podle statistik od roku 2019 na onemocnění plic umírá předčasně 178 tisíc lidí. Asi 50 tisíc z nich jsou Poláci,“ sděluje ředitel nemocnice ve Wolici Slawomir Wysocki.

Polsko je zemí s nejvyšší koncentrací škodlivin v ovzduší v Evropě. Nejhorší je to na okrajích velkých aglomerací, třeba Varšavy nebo Krakova, kde na rozdíl od center neplatí zákaz topení uhlím.

„Ukázalo se, že ovzduší je na předměstí během každé topné sezony horší než v centru Varšavy,“ popisuje Piotr Siergiej z iniciativy Polski Alarm Smogowy. V letních měsících je největším znečišťovatelem ovzduší v Polsku průmysl a autodoprava. V zimě se ale poměr mění, protože první jsou lokální topeniště. Komplikace spojené s dýcháním smogu jsou v Polsku čtvrtou nejčastější příčinou předčasného úmrtí.