Policie dokončila vyklízení Lützerathu, demolice pokročila

Policie prakticky dokončila vyklízení západoněmeckého Lützerathu, když se jí podařilo dostat všechny zbývající demonstranty z přístřešků na stromech. Ekologičtí aktivisté si je vybudovali na protest proti demolici této vesnice kvůli rozšiřování hnědouhelného dolu. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na policii. V Lützerathu, který se v posledních dnech stal v Německu symbolem boje proti změnám klimatu, tak už zůstává jen dvojice aktivistů v podzemním tunelu.

„Považuji za hrozné, jakému nebezpečí se tito lidé vystavují,“ řekl už v pátek šéf policie v Cáchách Dirk Weinspach, který se do tunelu sám podíval. Vůbec podle něj není bezpečný. Kdy se policisté pokusí dvojici dostat ven, zatím není jasné.

V sobotu nedaleko Lützerathu proti demolici, která už je ale v neděli téměř dokončena, protestovalo přinejmenším patnáct tisíc lidí, včetně švédské klimatické aktivistky Grety Thunbergové. Část demonstrujících se pokusila dostat přímo do osady, čemuž bránila i za použití vodních děl a obušků policie.

Aktivisté obviňují policii z přehnaného násilí

Ta v neděli uvedla, že od středy, kdy Lützerath vyklízí, utrpělo přes sedmdesát policistů zranění, nejvíce z nich právě v sobotu. Zároveň ale připustila, že jen za část těchto zranění mohou přímo protestující. Někteří policisté se zranili třeba při pádech v bahnité půdě.

Od středy bylo zahájeno na 150 trestních řízení kvůli odporu vůči policistům, ublížení na těle či narušování veřejného pořádku. Někteří aktivisté cíleně útočili na policisty, tvrdí úřady. Aktivisté zase obviňují policii z přehnaného násilí, kvůli němuž utrpělo zranění přes třicet demonstrantů.

Vesnici Lützerath v Severním Porýní-Vestfálsku tvořilo několik domů a statků, ve kterých ještě v roce 2008 žilo zhruba osmdesát lidí. Obyvatelé se postupně museli vystěhovat, aby energetická společnost RWE mohla rozšířit svůj hnědouhelný důl.

Průzkum veřejného mínění pro televizi ZDF z tohoto týdne ukázal, že 59 procent Němců si nepřeje další rozšiřování hnědouhelných dolů. Pro je jich 33 procent.