TÉMA

Lützerath

Aktivisté znovu protestovali proti těžbě u Lützerathu

Německá policie zasahující proti aktivistům protestujícím proti těžbě uhlí v Porýní v úterý zadržela Gretu Thunbergovou, uvedla agentura Reuters. Během odpoledne se tato Švédka se skupinou několika desítek dalších demonstrantů dostala k okraji povrchového dolu Garzweiler, kam je z bezpečnostních důvodů vstup zakázán. Úterní protest souvisí s vyklizením nedaleké vsi Lützerath, kterou čeká demolice kvůli dobývání uhlí.
17. 1. 2023Aktualizováno17. 1. 2023, 22:04|

Policie dokončila vyklízení Lützerathu, demolice pokročila

Policie prakticky dokončila vyklízení západoněmeckého Lützerathu, když se jí podařilo dostat všechny zbývající demonstranty z přístřešků na stromech. Ekologičtí aktivisté si je vybudovali na protest proti demolici této vesnice kvůli rozšiřování hnědouhelného dolu. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na policii. V Lützerathu, který se v posledních dnech stal v Německu symbolem boje proti změnám klimatu, tak už zůstává jen dvojice aktivistů v podzemním tunelu.
15. 1. 2023|

Německá policie téměř dokončila vyklízení osady Lützerath, začala demolice

Německá policie téměř dokončila vyklízení vesnice Lützerath, a pracovníci tak mohli začít bourat první stavení. Osada na západě spolkové republiky, která se v posledních dnech stala symbolem boje proti změnám klimatu, se nevyhne demolici kvůli rozšiřování blízkého hnědouhelného dolu. Většina Němců je proti takovým krokům.
13. 1. 2023Aktualizováno13. 1. 2023, 19:44|

K německé obci Lützerath se blíží důlní rypadla. Policisté z místa odvážejí aktivisty

Obec Lützerath na západě Německa má v nejbližší době pohltit rozšiřující se hnědouhelný důl Garzweiler. Proti zboření vesnice protestují klimatičtí aktivisté, na místě postavili barikády. V úterý ale začali policisté protestující z místa odvážet. Situace na místě je napjatá, přiznávají bezpečnostní složky. Stálí obyvatelé už vesnici opustili. Od loňského roku patří celá obec i okolní pozemky německé energetické společnosti RWE.
10. 1. 2023|