Peruánská prezidentka se omluvila za smrt desítek lidí při protestech, odstoupit ale nehodlá

Peruánská prezidentka Dina Boluarteová se v projevu k národu omluvila za smrt desítek lidí při protivládních protestech v posledních týdnech. Prohlásila ale, že odstoupit nehodlá. V souvislosti s protesty zemřelo téměř padesát lidí.

Boluarteová také přijala rezignaci ministra vnitra Víctora Rojase, kterého nahradil policejní generál ve výslužbě Vicente Romero. Odstupující ministr vnitra byl ostře kritizován za to, že se policie dopouští přehnaného použití síly proti demonstrantům. Romero již působil jako ministr vnitra v roce 2018 za prezidenta Pedra Pabla Kuczynského.

Nepokoje v Peru vypukly poté, co parlament v polovině prosince odvolal prezidenta Pedra Castilla, který oznámil úmysl zákonodárný sněm rozpustit. Ve funkci ho nahradila viceprezidentka Boluarteová, jejíž rezignaci protestující požadují.

Při protestech přišlo při střetech s policií o život 41 demonstrantů a jeden policista, uvedla v pátek peruánská generální prokuratura, která začala některá úmrtí vyšetřovat. Dalších sedm lidí zemřelo při incidentech souvisejících s protesty.

Peruánské úřady viceprezidentku vyšetřují

Generální prokuratura také uvedla, že během protestů se zranilo 365 civilistů a 176 příslušníků bezpečnostních sil. Zadrženo bylo 329 lidí. Prokuratura oznámila, že začalo jedenáct různých vyšetřování, jejichž cílem je určit zodpovědnost za úmrtí při demonstracích.

Tento týden úřady oznámily předběžné vyšetřování prezidentky Boluarteové, premiéra Alberta Otároly a ministrů obrany a vnitra pro podezření z genocidy, zabití a vážných zranění.

K prošetření úmrtí a použití síly ze strany bezpečnostních složek vyzvaly Peru i organizace ze zahraničí, například Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva.