Viceprezidentku Argentiny odsoudili k šesti letům vězení za korupci

Horizont ČT24: Šest let vězení pro exprezidentku Argentiny (zdroj: ČT24)

K šesti letům vězení kvůli korupci byla v úterý odsouzena argentinská viceprezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová. Soud jí také doživotně zakázal vykonávat veřejné funkce. Fernándezová, která byla v letech 2007 až 2015 argentinskou hlavou státu, se proti rozsudku může odvolat. V současnosti má navíc imunitu z pozice viceprezidentky, funkční období jí vyprší příští rok v prosinci.

Případ se týká toho, že Fernándezová a její zesnulý manžel, někdejší prezident Néstor Kirchner, spřízněnému podnikateli ve stavebnictví udělovali veřejné zakázky bez vypsání výběrového řízení. Podle státního zastupitelství jeho firma získala 80 procent všech stavebních zakázek v regionu Santa Cruz. Část peněz z předražených zakázek pak získala Fernándezová s manželem. Stát tímto způsobem prý připravila asi o milion dolarů (asi 23,2 milionu korun).

Devětašedesátiletá Fernándezová obvinění odmítá jako politicky motivovaná. Po úterním verdiktu má více možností odvolání a podle místních médií může tento proces, který začal v roce 2019, trvat několik let. Dokud nebude pravomocně odsouzená, může rovněž kandidovat v parlamentních volbách, které se konají příští rok v říjnu. A pokud ve volbách uspěje, získá opět imunitu, například jako senátorka.

O zbavení imunity by se rozhodovalo až po pravomocném rozsudku. Místní média rovněž připomínají, že Fernándezová příští rok v únoru oslaví sedmdesáté narozeniny a že od 70 let mohou odsouzení v Argentině žádat o výkon trestu v domácím vězení.

Příznivci demonstrovali

Fernándezová má v zemi mnoho příznivců, kteří stejně jako v úterý během procesu chodili do ulic demonstrovat. Při jedné takové manifestaci, když jí letos 1. září vítali před jejím domem pokřikem „Cristino, Cristino, máme tě rádi“, na viceprezidentku z davu zaútočil muž, který se ji pokusil zastřelit. Zbraň mu ale selhala.

Demonstranti i v úterý v Buenos Aires nesli plakáty s obrázky viceprezidentky a různými hesly za její osvobození, proces rovněž označují za politickou perzekuci.