Čína se rozloučila s mocným exprezidentem Ťiang Ce-minem. Hold mu vzdal i Si Ťin-pching

Události: Čínští komunisté pochovali Ťiang Ce-mina (zdroj: ČT24)

V Pekingu se v úterý konal pohřeb Ťiang Ce-mina, bývalého mocného čínského prezidenta z let 1993 až 2003 a generálního tajemníka komunistické strany v letech 1989 až 2002. Čínské úřady vyzvaly veřejnost, aby pohřeb sledovala v přímém televizním přenosu a vyjádřila tak zesnulému úctu, napsala agentura Kjódó.

Ťiang byl pohřben v Pekingu ve Velkém sále lidu za přítomnosti vysoce postavených stranických i vojenských funkcionářů včetně prezidenta Si Ťin-pchinga. Poplašné sirény v moment začátku pohřbu (ve 3:00 našeho času) se rozezněly na tři minuty. Po tuto dobu se také zastavil obchod na finančních i akciových trzích.

Bývalý prezident zemřel minulý týden v 96 letech na leukémii a mnohočetné selhání orgánů. „Byl velkým marxistou a velkým proletářským revolucionářem, státníkem, vojenským stratégem, diplomatem,“ ocenil zesnulého prezident Si.

Do čínských dějin se zapsal především díky ekonomickým reformám. Přivedl Čínu do Světové obchodní organizace (WTO) a umožnil soukromé podnikání. Země za jeho vlády zažila své nejdelší období hospodářského růstu.

Za hranicemi ovšem Ťiang Ce-minovi zůstala nálepka tvrdého autoritářského vůdce. Čínská vláda za jeho éry tvrdě pronásledovala všechny disidenty, kteří se odvážili zpochybnit monopol komunistické strany, nechávala uvěznit bojovníky za lidská práva a zakázala duchovní hnutí Fa-lun-kung, jež vnímala jako hrozbu.

„Osmdesátá a devadesátá léta byla u nás i v zahraničí obdobím politických bouří, světový socialismus prošel mnoha komplikacemi. Některé západní země na Čínu uvalily takzvané sankce,“ řekl obecenstvu na pohřbu současný prezident Si.

„Ťiang ale pokračoval v prosazování reforem, otevírání a posilování stranického pouta vůči lidu. Podporoval čínskou nezávislost, důstojnost, bezpečnost a stabilitu,“ dodala úřadující hlava státu.

Na internetu se Ťiang Ce-min stal ikonou i přes zásahy čínské cenzury. Fanoušci obdivují jeho schopnost improvizovat, což kontrastuje se stylem současného šéfa čínské komunistické strany.

Sinolog David Gardáš připomněl, že Ťiang do jisté míry stál také u zrodu lepších rusko-čínských vztahů. V 50. letech krátce po studiích pracoval v Moskvě, naučil se plynule rusky. „On byl ten, který otevřel dveře tomu sbližování, které můžeme vidět například i teď v posledních měsících od invaze na Ukrajinu,“ sdělil.

Horizont ČT24: Sinolog David Gardáš o bývalém čínském prezidentovi (zdroj: ČT24)

Pocta už v pondělí

V pondělí se vysocí čínští představitelé poklonili tělu Ťiang Ce-mina, které bylo – zakryté státní vlajkou – vystaveno ve vojenské nemocnici v Pekingu. Tělo bylo následně převezeno ke kremaci na Papaošanský revoluční hřbitov v Pekingu, kde je uložena řada zemřelých vysokých čínských činitelů.

Na úterním smutečním obřadu i v pondělí ve vojenské nemocnici byl vidět také exprezident Chu Ťin-chao, který se neobjevil na veřejnosti od 22. října, kdy byl nečekaně odveden ze sálu během sjezdu komunistické strany. To vyvolalo množství spekulací, napsala agentura AFP.

Devětasedmdesátiletý bývalý čínský vůdce Chu na sjezdu působil unaveně a oficiální tisková agentura Nová Čína tehdy napsala, že sál opustil, protože se necítil dobře. Podle jiných názorů ale Chuova viditelná nelibost při odchodu svědčila o politických motivech.