Státy EU se neshodly na cenovém stropu pro plyn, Síkela svolal nové jednání

Země Evropské unie se ve čtvrtek shodly na novém souboru opatření proti energetické krizi, jeho konečné schválení však podmínily dohodou na omezení cen plynu. Po jednání s kolegy z unijních zemí to řekl český ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN), podle něhož bude české předsednictví pracovat na dosažení dohody. Síkela dodal, že na 13. prosince svolal mimořádné zasedání ministrů, kde by mohly země své postoje sjednotit.

Většina zástupců vlád dala ve čtvrtek najevo nespokojenost s návrhem cenového stropu, který v úterý předložila Evropská komise. Naproti tomu na společných nákupech plynu, vzájemné solidaritě a rychlejším povolování obnovitelných zdrojů energie se ministři v principu dohodli.

„Ještě neotevíráme šampaňské, ale dáváme lahev do lednice,“ řekl Síkela po zasedání. Dal najevo spokojenost se shodou na zmíněných bodech, které mají EU pomoci lépe se vyrovnat se současnou energetickou krizí. Ministr podotkl, že diskuse o plynovém stropu byla místy velmi bouřlivá a země dávaly najevo rozdílné názory na jeho parametry.

Řada ministrů hovořila o tom, že tento strop je v praxi nepoužitelný. Podle Síkely bude české předsednictví pracovat na tom, aby se státy dokázaly na parametrech mechanismu shodnout.

Podle Radima Fialy (SPD), který byl hostem Událostí, komentářů, jednání ukazuje, že najít dohodu mezi všemi sedmadvaceti státy je velmi složité, možná skoro nemožné. „Výsledek je úplně typický pro všechna jednání, která byla v Bruselu, to znamená: nedomluvili jsme se a domluvili jsme se, že se domluvíme na dalším summitu. Myslím si, že už je dávno pozdě, za chvíli máme konec roku, kdy začnou platit zastropované ceny a lidé budou nepříjemně překvapeni. Obávám se, že žádná bruselská dohoda nebude a každý stát si bude muset pomoci sám,“ domnívá se místopředseda hnutí SPD.

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09), který byl dalším hostem Událostí, komentářů, zmínil, že čtvrteční jednání je posun, ovšem zatím se nejedná o úspěch. „Pokud se na zasedání v prosinci podaří najít rozumný způsob zastropování ceny plynu, bude to úspěch českého předsednictví, protože bude schválený celý balíček na to, jak obchodovat s plynem, jak společně plyn nakupovat nebo jak společně postupovat třeba při povolování staveb, které se týkají obnovitelných zdrojů,“ poznamenal.

„Je tam mnoho pozitivních věcí, ovšem je pravda, že pokud se nedohodneme na zastropování cen plynu, tak bohužel neplatí nic. Ministr Síkela je však optimistický a je v zájmu nejen Česka, ale i celé Evropy, aby padla dohoda,“ podotkl Pospíšil.

Návrh Evropské komise o cenovém stropu přijat s rozpaky

Členské země EU přijaly poměrně chladně úterní návrh Evropské komise (EK), který by na klíčovém virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku vytvořil pro kontrakty na následující měsíc cenový strop 275 eur (zhruba 6700 korun) za megawatthodinu (MWh). Spouštěl by se ovšem pouze v případě, kdy by cena převyšovala tuto hranici nejméně dva týdny a zároveň byla po deset dní výrazně nad cenou zkapalněného zemního plynu (LNG) ve světě. TTF je pro ceny plynu pro evropský trh určující.

Návrh sklidil kritické reakce od představitelů některých unijních zemí, které dlouhodobě prosazují razantnější intervenci. Důvodem jsou mimo jiné parametry stropu, který by se v navržené podobě nespustil ani na konci letošního léta, kdy cena plynu v TTF přesáhla 300 eur za MWh. Před rokem stál plyn v TTF kolem 43 eur, před dvěma lety asi 15 eur za megawatthodinu. 

Podle čerstvých informací z diplomatických zdrojů se už jednotlivé státy rozhodly, že dají svým zástupcům čas dva až tři týdny, aby dál vyjednávali o cenovém stropu, informoval odpoledne zpravodaj ČT v Bruselu Petr Obrovský. Znovu se pak mají ministři sejít 13. prosince. „Zásadní, o čem se bude tento den jednat, je výše tohoto stropu, části zemí se částka 275 eur za megawatthodinu zdá příliš vysoká. Bude se také jednat o tom, za jakých podmínek tento strop aktivovat. Navržená doba dvou týdnů dělá z návrhu podle některých pozorovatelů nepoužitelnou věc,“ řekl zpravodaj. 

Je to vtip, řekla polská ministryně

„Nejdřív jsme měli problém, protože Komise nebyla schopna s žádným návrhem přijít. Teď máme opačný problém, a to je ten návrh, s kterým Komise přišla,“ prohlásil Síkela.

„Pro nás je to tak trochu vtip, po tolika měsících diskusí,“ uvedla polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová a poukázala na to, že kdyby cenový strop platil v navržené podobě, nebyl by aktivovaný ani letos v srpnu, kdy ceny plynu dosahovaly historického maxima. Text předložený Komisí podle ní není uspokojivý pro žádnou členskou zemi. Její belgická kolegyně Tinne Van der Straetenová pak řekla, že úterní návrh neobsahuje jasný příslib dopadu na ceny plynu.

Například řecký zástupce podle agentury Reuters navrhl, aby cenový strop činil 150 až 200 eur za megawatthodinu. To je podle něj realističtější, protože vlády některých unijních zemí nejsou ochotny akceptovat tak vysoké ceny.