Střelec z bratislavského gaybaru původně cílil na premiéra Hegera, tvrdí šéf policie

Střelec, který minulý týden u bratislavského gaybaru Tepláreň zabil dva lidi, původně podle šéfa slovenské policie Štefana Hamrana plánoval zaútočit na premiéra Eduarda Hegera. Když mu záměr útoku na ministerského předsedu nevyšel, vybral si jiný vyhlédnutý cíl, a to byla Tepláreň, řekl v úterý Hamran v diskusní relaci televize Joj.

„Máme prokázány i konkrétní skutky, které vykonal, směřující k tomu, aby mohl zaútočit na premiéra,“ přiblížil Hamran. Dodal, že útočník byl na místě trvalého pobytu předsedy slovenské vlády i v den zmíněné tragédie. Už brzy po střelbě přitom vyšlo najevo, že útočník se dříve fotil nejen u gaybaru, ale rovněž u panelového domu, kde Heger bydlí.

Střelbu v Bratislavě policie vyšetřuje jako teroristický útok. Vrah z místa činu uprchl a později na jiném místě v Bratislavě spáchal podle dosavadních informací sebevraždu. Dříve na sociální síti podle prokuratury umístil manifest namířený proti členům komunity LGBT+ a také Židům.

Sněmovna: Útok na nás všechny

Dvojnásobnou vraždu u bratislavského baru v úterý usnesením odsoudil také slovenský parlament. V dokumentu ujistil příslušníky všech menšin a komunit, že jsou obohacující součástí slovenské společnosti.

„Tento teroristický útok proti životům příslušníků menšin z prostředí LGBTI+ a stejně i plány na útoky vůči příslušníkům židovské komunity, jakož i vůči politikům a jejich rodinám, považuje Národní rada Slovenské republiky za útok na demokratický stát, a tím i každého z nás, jeho občanů,“ píše se v usnesení, které sněmovna při hlasování schválila velkou většinou přítomných poslanců.

Parlament současně vybídl politiky, další veřejně činné osoby a média, aby se vyvarovala nenávistných projevů, které ničí dobré spolužití a mohou vést k projevům násilí. Minulý týden v Bratislavě na pietní akci a následném shromáždění uctily oběti střelby tisíce lidí.