„Zmizte, mulláhové.“ Protesty v Íránu pokračují, rozšířily se na univerzity

Události: Protesty v Íránu (zdroj: ČT24)

Demonstrace proti teokratickému režimu a policejní brutalitě v Íránu nepolevují a kvůli smrti Mahsy Amíníové znovu vyšly do ulic tisíce lidí. Dívka zemřela v polovině září poté, co ji zatkla mravnostní policie, protože neměla správně nasazený hidžáb. Podle nejnovější oficiální lékařské zprávy nepodlehla zraněním po zadržení, ale následkem skrytých zdravotních problémů. Od poloviny září zemřelo při nepokojích přes 150 lidí. Úřady zadržely víc než devatenáct set civilistů.

Demonstrace mají nyní nové dějiště – školy a univerzity. Hidžáby zde strhávají malé dívky i vysokoškolačky, ve třídách šlapou na portréty ajatolláha. V jednom z kampusů se postavily představiteli polovojenských jednotek Basídž, které často při protestech zasahují.

Incidentům se v sobotu nevyhnul ani íránský prezident Ebráhín Raísí, který přišel u příležitosti zahájení vysokoškolského semestru na teheránskou univerzitu Az-Zahra. Zarecitoval tam báseň, v níž se buřiči přirovnávají k mouchám. Tvrdil, že si organizátoři protestů mylně mysleli, že mohou univerzity zneužít. „Naši studenti a profesoři jsou ostražití a nedovolí nepříteli, aby dosáhl svých cílů,“ řekl. 

Na sociálních sítích se objevilo video, na němž univerzitní studentky při prezidentově návštěvě volají „Raísí, zmiz“ a také „Zmizte, mulláhové“. Proti lidem demonstrujícím u univerzity Šaríf policisté použili slzný plyn. V hlavním městě byla slyšet střelba a na některých silnicích se zablokovala doprava. Řidiči vyjadřovali sympatie s demonstranty pomocí klaksonů a provoláváním protivládních hesel. 

Tvrdé policejní zásahy

Vládnoucí islámští vůdci označují demonstranty za vandaly a z rozpoutání protestů viní Spojné státy a Izrael. „Nastražili to, naplánovali to. Ti, kdo si od nich berou peníze, a jsou mezi nimi i zrádní Íránci v zahraničí, jim pomáhají,“ uvedl duchovní vůdce Íránu Sajjid Alí Chameneí. 

Hidžáby dívky sundávají na počet Mahsy Amíniové, která zemřela po zadržení mravnostní policií. V nejnovější zprávě soudní lékař ale odmítl, že by její smrt způsobil stát. Údajně trpěla zdravotními problémy. „Zemřela kvůli selhání orgánů, které způsobil nedostatek kyslíku v mozku,“ stojí v prohlášení íránského soudního lékaře. Její příbuzní ale tvrdí, že byla zdravá. 

„Mohou nás zabít, zatknout, ale my už dál mlčet nebudeme. Naši spolužáci jsou v celách, jak bychom mohli být zticha?“ řekl jeden ze studentů agentuře Reuters, který mířil na demonstraci k univerzitě v Teheránu.

Také Západ stojí za íránskými ženami. V Berlíně, Madridu nebo Jeruzalémě si demonstrantky stříhají na protest vlasy podle starého perského zvyku. A přidávají se i političky ze Švédska nebo Belgie. „Za ženy. Za svobodu. za život,“ řekla belgická poslankyně Darya Safaiová během stříhání svých vlasů. 

Právě belgická vláda chce vyzvat Brusel, aby uvalil kvůli potlačování protestů na Teherán další sankce. Ty včera už rozšířila Kanada. Vstup na své území zakázala deseti tisícům představitelů režimu a revolučních gard.