Berlusconi se pokouší o politický návrat

Horizont ČT24: Berlusconi se vrací (zdroj: ČT24)

Léta byl králem italské politiky. Teď chce být alespoň tím, kdo umožní nástup novým vládcům. Pětaosmdesátiletý Silvio Berlusconi se pokouší o další comeback. Nedělní parlamentní volby v Itálii budou už osmé, ve kterých změří síly se svými soupeři. Jak se ale ukazuje, protřelý Il Cavaliere bude mít tentokrát možná nejvíce potíží se svými spojenci z krajní pravice.

V neděli se rozhodne, kdo zasedne v římských vládních budovách. A jeden politik jako by se pokoušel o totéž, co Řím, pokořit čas. „Ahoj! Jsem tu! Vítám vás na svém oficiálním TikTokovém kanálu. Je vás tu víc než pět milionů a 60 procent z vás je mladších 30 let. Trošku vám závidím, ale také vám gratuluji,“ hlásí Berlusconi na sociální síti užívané především mladými.

Po nákaze koronavirem bojoval o holý život a zvítězil i nad rakovinou. Letitý politik a vlastník majetku v odhadované výši sedm a tři čtvrtě miliardy dolarů přežil, stejně jako několikrát přežil svou politickou smrt.

Průkopník trendu politického podnikání zůstává v čele hnutí, kterému jednoznačně dominuje. Stále se utápí ve skandálech a soudních sporech. Obžalovaný byl více než dvacetkrát. Před deseti lety musel opustit vládu kvůli sexuálnímu skandálu, prohrál soud ohledně daňových podvodů a musel proto opustit parlament. Nikdy se sice nedostal za mříže, rok ale docházel vypomáhat do domova důchodců na veřejně prospěšné práce.

Chlapácký Il Cavaliere se změnil ve vegetariána. A znovu bojuje o voličské hlasy. Z nedělního hlasování sice nevyjde jako ten nejsilnější – podle odhadů získá zhruba osm procent. Chce ale být jazýčkem na vahách. Hlasy poslanců jeho hnutí mají umožnit vznik vlády, jakou poválečná Itálie ještě neměla. Spolu s Berlusconim by v ní zasedly dvě formace vzešlé z pravicového populismu: Liga Mattea Salviniho a Bratři Itálie Giorgie Meloniové, favoritky celého klání. Berlusconi by za odměnu měl získat post předsedy Senátu.

Nejen, že jeho kondice už nestačí na desítky bouřlivých předvolební vystoupení. Podle některých průzkumů se Berlusconiho spojenci z Ligy Severu a Bratrů Itálie obejdou při sestavování vlády i bez hlasů politického veterána, který na rozdíl od nich nadále razí jasně proevropský kurz.

Své 86. narozeniny oslaví už čtyři dny po volbách. Jako nechtěný dárek možná dostane úplně novou Itálii. Takovou, jejíž vláda se obejde nejen bez něj, ale i bez tradičních politických stran.