Ukrajina žádá Německo o moderní tanky Leopard, Berlín to zatím odmítá

Události: Německé zbraně pro Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Ukrajina chce po Německu moderní bojové tanky typu Leopard. Berlín to zatím odmítá s tím, že žádná ze zemí NATO tanky z aliančního arzenálu na Ukrajinu neposílá. Po úspěšné ukrajinské protiofenzivě v Charkovské oblasti ovšem v berlínských koaličních stranách sílí hlasy, že by spolková republika měla svou pozici přehodnotit.

Na zámku Sanssouci v Postupimi Vladimir Klyčko tento týden přebíral za ukrajinský národ cenu za statečnost a obranu svobody a nezávislosti. Někdejší šampion v boxu v těžké váze ale přijel se starostmi a naléhavou výzvou.

„Pokud Ukrajina padne a pokud nedostane podporu, kterou potřebujeme, tak vy padnete také. To nejsou žádná velká slova. To jsou fakta, která se mohou později uskutečnit,“ řekl bývalý boxer.  

Německo na Ukrajinu těžké zbraně posílá. Houfnice 2000, protiletadlové systémy Gepard, salvové raketomety MARS. Ukrajina by ale chtěla také moderní bojové tanky typu Leopard, aby mohla získat na bojišti převahu. Ty ale spolková vláda zatím expedovat nehodlá.

„Zůstáváme u postoje, který spolková vláda zaujala od počátku a kterého se bude držet i v budoucnosti – tedy, že Německo nebude jednat osamoceně a na vlastní pěst,“ reagoval spolkový kancléř Olaf Scholz.

Žádná členská země NATO tanky z aliančního arzenálu Ukrajině zatím nedala. A Berlín nechce být první, kdo to udělá. Kancléř Scholz se navíc obává, že dodávky moderních tanků by mohlo Rusko vnímat jako přímé zapojení do války.

Měli bychom tanky poslat, zní od opozice

Nejsilnější opoziční strana CDU by Leopardy na Ukrajinu vyslala. A žádají to i vlivní poslanci koaličních stran. „Německo by mělo dostát své roli a podpořit Ukrajinu i bojovými tanky,“ myslí si předsedkyně parlamentního výboru pro obranu Marie-Agnes Strack-Zimmermannová (FDP).

Poslanec za stranu Zelených Anton Hofreiter uvedl, že Německo nemá na vybranou. „Ukrajině je třeba dát moderní západní bojové tanky. Podle mě bychom měli co nejdřív Leopardy odeslat. Zabráníme tím tomu, aby ukrajinští vojáci zbytečně umírali,“ řekl.  

Německo bude Ukrajinu podporovat i v budoucnu, finančně a také zbraněmi. To kancléř Scholz opakovaně slíbil i v Postupimi. Starosti Vladimira Klička tím ale zcela nerozptýlil.