Gove podpořil v boji o post britského premiéra Sunaka, Trussová podle něj ztratila kontakt s realitou

Bývalý britský ministr financí Rishi Sunak získal v boji o post šéfa Konzervativní strany a příštího premiéra cenného spojence, podpořil jej dlouholetý člen několika vlád Michael Gove. V textu pro deník The Times exministr pro bydlení a regionální rozvoj napsal, že Sunak dokáže splnit své sliby, zatímco jeho protikandidátka, šéfka diplomacie Liz Trussová, podle něj „ztratila kontakt s realitou“.

O jméně budoucího ministerského předsedy budou v hlasování rozhodovat členové Konzervativní strany. Dosavadní průzkumy silně favorizují Trussovou. Ve čtvrtek zveřejněné výsledky průzkumu společnosti YouGov uvádějí, že Sunaka by nyní volilo 34 procent straníků, Trussovou 66 procent.

„Nečekám, že budu znovu ve vládě. Bylo mi ale ctí, že jsem v kabinetu pod třemi premiéry strávil jedenáct let. Vím, co ta práce vyžaduje. A Rishi má vše potřebné,“ napsal Gove.

Britská vláda potřebuje nového šéfa poté, co premiér Boris Johnson začátkem července rezignoval na vedení strany kvůli skandálům spojeným s porušováním covidových restrikcí. Výběr stranického lídra, a tedy i budoucího premiéra, skončí začátkem září.