Japonská vláda se otřásla. Premiér vyměnil ministry napojené na Moonovo uskupení

Japonský premiér Fumio Kišida ve středu vyměnil část své vlády, která přišla o přízeň veřejnosti kvůli nevyjasněným kontaktům s Církví sjednocení, známé také jako Moonovo uskupení. Kvůli kontaktům na tuto náboženskou organizaci atentátník zavraždil bývalého japonského předsedu vlády Šinzóa Abeho.

Výměna se týká ministrů, kteří svazky s Moonovým uskupením přiznali. Je mezi nimi například i dosavadní šéf resortu obrany Nobuo Kiši, Abeho mladší bratr. Nubuo potvrdil, že členové uskupení pracovali jako dobrovolníci na jeho předvolební kampani. Kontakty přiznal rovněž šéf bezpečnostního výboru Satoši Ninoju.

Podle agentury AP si funkce udrželo pět ministrů, jsou mezi nimi i klíčoví šéfové resortů zahraničí a financí. Nový kabinet má také pět navrátilců, kteří už vysoké posty zastávali v minulosti, a devět úplných nováčků.

Kišida nově svěřil významná ministerstva jako obranu, hospodářskou bezpečnost a rozhodování o pandemických opatřeních politickým veteránům. Obrany se podle japonské veřejnoprávní televize NHK zhostí Jasukazu Hamada, který úřad již dříve zastával.

Premiér personální změny odůvodnil tím, že jsou nezbytné, aby se země vyrovnala s „největšími poválečnými krizemi“. Mezi ně řadí epidemii koronaviru, inflaci, napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem a Ruskem rozpoutanou válku proti Ukrajině. Snaží se ale také upevnit jednotu mezi politiky v době, kdy se mluví o mocenském boji s Abeho frakcí.

„Musíme respektovat svobodu náboženského vyznání, ale je přirozené, že tyto skupiny musí dodržovat zákony a musí se s nimi jednat, pokud se od nich odchýlí,“ komentoval Kišida. O sobě prohlásil, že s církví žádné kontakty neudržuje.

Vládě klesá obliba

O Církvi sjednocení se mluví v souvislosti s expremiérem Šinzó Abem, na kterého 8. července spáchal atentát jedenačtyřicetiletý Tecuja Jamagami. Podezřelý z vraždy vyšetřovatelům řekl, že uskupení přivedlo na mizinu jeho matku, a politika vinil z podpory hnutí. Původně chtěl údajně zaútočit i na vedoucího představitele této náboženské organizace.

Současné vládě kvůli okolnostem Abeho vraždy klesá obliba, podle průzkumu podporuje vládu 46 procent občanů, což je nejméně od Kišidova nástupu do funkce. Většina účastníků šetření sdělila, že politici dodatečně nevysvětlili své kontakty s Moonovým uskupením.

Předseda vlády řekl, že podmínkou zapojení lidí do exekutivy bude prověření jejich kontaktů s Církví sjednocení. Požaduje také, aby všichni členové vládní Liberálnědemokratické strany s touto náboženskou organizací přerušili vztahy.

Uskupení brání právo na zapojení do politiky

Organizace se vůči tomu vymezuje a zdůrazňuje, že má právo se zapojovat do politiky. Šéf místní pobočky uskupení Tomihiro Tanaka během vzácné tiskové konference zhodnotil, že pokud je informace o lustracích pravdivá, jde o nešťastné rozhodnutí.

Moonovo uskupení založil roku 1954 v Jižní Koreji reverend Sun Myung Moon, církev působí převážně v Jižní Koreji, USA a Japonsku. Hlásá sjednocení všech náboženství a chce vytvořit „dokonalou rodinu“ moonistů, obnovit čistotu světa a nastolit v něm mír a harmonii.

Za tímto účelem pořádá takzvané hromadné svatby s cílem založit „dokonalou rasu“, která ovládne svět. Od 80. let čelí obvinění z nečestného lákání nových členů a vynucování si hodnotných darů.