Zastřeleni, umučeni, umláceni. V Buče už našli přes čtyři sta obětí ruských okupantů

Po více než čtyřech měsících vyšetřování ukrajinské úřady oznámily, že ruská okupace Buči si vyžádala nejméně 458 mrtvých. Podle zástupkyně starosty Mychajlyny Skoryk-Škarivské jde o nejpřesnější cifru, k jaké se vyšetřovatelé mohou dostat. Známky zastřelení, mučení nebo fatálního ubití nese 419 těl.

Devětatřicet obětí podle Skoryk-Škarivské zdánlivě zemřelo přirozenou smrtí. Místní poslankyně ale upozornila, že i tato úmrtí mohla být způsobena ruským chováním k civilnímu obyvatelstvu během měsíc trvající okupace města. Jde například o infarkt, který utrpěla patrně zdravá čtyřiatřicetiletá matka tří dětí v úkrytu před ostřelováním, nebo úmrtí ženy krátce poté, co její sestru zastřelili ruští vojáci.

Vyšetřovatelé zkoumají detaily každého případu, aby identifikovali pachatele a mohli je obžalovat kvůli válečným zločinům, doplnila Skoryk-Škarivská. Téměř všechny ostatky totiž doložitelně patří civilistům. Těla padlých ukrajinských vojáků evidují ukrajinské úřady zvlášť a tři těla ruských okupantů odeslaly k repatriaci.

Zhruba padesátka těl zůstává neidentifikována, podle zástupkyně starosty to nebylo možné. Skoryk-Škarivská upozornila také na části těl, které byly příliš zmrzačené, rozložené nebo roztříštěné, než aby je bylo možné přiřadit k obětem, zřejmě ale patřily několika lidem. Vyšetřovatelé se domnívají, že některé mohou patřit i ruským vojákům.

Každý desátý

Buču před válkou obývalo bezmála čtyřicet tisíc lidí, z nichž většina zvládla z předměstí Kyjeva uprchnout, ještě než dorazila invazní vojska. V Buče zůstaly přibližně čtyři tisíce lidí, většinou starší obyvatelé, kteří byli příliš nemocní nebo zkrátka nechtěli opustit své domovy. Během dvaatřiceti dnů ruské okupace zemřel každý desátý.

Buča v Kyjevské oblasti se stala jedním ze symbolů ruské okupace a válečných zločinů. Města jako Irpiň, Hostomel nebo Borodjanka ruská armáda obsadila v prvních dnech invaze na Ukrajinu, než se ze severu země stáhla poté, co narazila na silný ukrajinský odpor. Po odchodu okupantů se ve městech našly masové hroby se stovkami obětí.

Moskva navzdory přibývajícím důkazům páchání válečných zločinů popírá.