V Budapešti byl zadržen nejhledanější brazilský narkobaron

V maďarské metropoli zadrželi nejhledanějšího brazilského narkobarona Sergia Roberta de Carvalha, přezdívaného Brazilský Escobar. Jeho kartel podle policie dopravil za několik let do Evropy nejméně 45 tun kokainu. Informovala o tom agentura EFE s odvoláním na brazilskou federální policii.

Dvaašedesátiletý muž byl na takzvaném červeném seznamu Interpolu kvůli obvinění z vedení zločinecké organizace, která dodávala drogy do Evropy. Zadržen byl v Budapešti maďarskou policií díky spolupráci s bezpečnostními složkami dalších zemí. Podle brazilských médií cestoval na falešný mexický pas a při zatýkání nekladl odpor.

Někdejší brazilský vojenský policista Carvalho řídil od roku 2017 kartel, který podle policie dopravil z Brazílie nejméně 45 tun kokainu do Německa, Belgie, Španělska, Itálie a Francie. Podezřelý je i z praní špinavých peněz, k čemuž využíval nákup zdravotnického materiálu pro boj s pandemií covidu.

Carvalho byl zatčen už v roce 2018 ve Španělsku, kde čelil obvinění z dopravy 1,7 tuny kokainu lodí do Galicie. Podařilo se mu ale dosáhnout propuštění na kauci, a když měl stanout před soudem, fingoval svou smrt falešným úmrtním listem. V roce 2020 ze Španělska uprchl, napsala agentura EFE.