Filipíny mají nového prezidenta, je jím syn bývalého diktátora. V Manile proti němu protestovaly stovky lidí

Události: Syn bývalého diktátora v čele Filipín (zdroj: ČT24)

Filipínci protestují proti výsledkům voleb, které mohou přinést ohrožení jejich křehké demokracie. Do prezidentského úřadu se ziskem 56 procent hlasů míří syn bývalého diktátora Ferdinand Marcos mladší, přezdívaný 'Bongbong'. Úřadu se ujme koncem června, kdy vystřídá Rodriga Duterteho, a završí tak desetiletou snahu rodiny o návrat k moci, o kterou ji připravilo lidové povstání v roce 1986.

Podle předběžných výsledků po sečtení téměř 98 procent odevzdaných lístků získal Marcos 30,9 milionu hlasů, zatímco jeho největší soupeřka a dosavadní viceprezidentka Leni Robredová 14,7 milionu hlasů. Na třetím místě skončil populární boxer Manny Pacquiao s 3,5 milionu hlasů. Zveřejnění oficiálních výsledků voleb se podle agentury Reuters očekává koncem měsíce. 

Marcos junior, který se po útěku ze země na Filipíny vrátil v roce 1991, v úterý vyzval Filipínce, aby ho „nesoudili podle jeho předchůdců, ale podle jeho činů“. „Tisíce z vás se k nám připojily, protože věří v naše poselství jednoty,“ uvedl Marcos v projevu, který přednesl vedle filipínské vlajky. Jednota byla hlavním heslem jeho předvolební kampaně. Podle analytiků ale jeho vláda k jednotě země navzdory jeho jednoznačnému vítězství nepřispěje.

Kritici Marcosovi mladšímu vytýkají, že se v kampani za pomoci sociálních sítí snažil přepsat historii své kontroverzní rodiny a šířil dezinformace. Tisíce odpůrců Ferdinanda Marcose staršího čelily pronásledování za jeho diktátorské vlády, dokud ho v roce 1986 nesvrhlo nekrvavé lidové povstání. Mocná rodina Marcosů, která následně odešla do exilu, je obviňována z rozkradení až deseti miliard dolarů ze státní pokladny.

Dcera dalšího diktátora viceprezidentkou

Velký úspěch v pondělním hlasování zaznamenala i dcera dosluhujícího prezidenta Rodriga Duterteho, která kandidovala na viceprezidentskou funkci a do voleb šla společně s Marcosem. Podle agentury AP získala Sara Duterteová-Carpiová 31,4 milionu hlasů, což je více než trojnásobek ve srovnání s druhým nejúspěšnějším kandidátem.

Mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International obvinila Marcose a Duterteovou, že se vyhýbali diskusím o porušování lidských práv za režimu Marcosova otce a za vlády Rodriga Duterteho, který je kritizován za krvavou protidrogovou kampaň.

Ferdinand Marcos mladší se odmítl před volbami účastnit debat se svými soupeři a zdůrazňoval, že se raději obrací přímo k voličům. Svého otce vyzdvihl jako geniálního politika. 

Zemi se 110 miliony obyvatel čeká nejistota. Příjmy domácností klesají a stoupá inflace, ale podle prognóz ekonomika poroste. Strategická poloha přitahuje pozornost velmocí. Otazník visí nad spojenectvím s Washingtonem.

Velký vliv má zde Čína. Filipíny s ní vedou územní spory, Duterte ale s Pekingem udržoval přátelské vztahy. Postoj nového prezidenta tak významně ovlivní bezpečnost v oblasti.