Potopení výletní lodi v Japonsku má deset obětí. Po šestnácti lidech se pátrá

Deset lidí, které našla pobřežní stráž po sobotním potopení výletní lodi s 26 lidmi na palubě u japonského ostrova Hokkaidó, zemřelo. Pátrání po dalších pokračuje. Spojení s lodí bylo ztraceno ve špatném počasí, podle spekulací mohla v neklidných vodách narazit do skal.

Výletní loď Kazu I se v sobotu plavila v chladných vodách u severovýchodu ostrova Hokkaidó, přičemž na palubě byla dvoučlenná posádka a 24 pasažérů, včetně dvou dětí. Posádka brzy odpoledne místního času (ráno SELČ) vyslala tísňové volání s informací, že plavidlo nabírá vodu. Média informovala, že podle posádky měli všichni na palubě záchranné vesty.

V oblasti u poloostrova Širetoko, jehož část je na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO, následně začala pátrací operace zahrnující šest člunů i několik letadel a potápěčů. Pomáhala i policie a místní rybáři.

Záchranáři pátrají po přeživších
Zdroj: Reuters/Japonská pobřežní stráž

Teplota vody se zřejmě pohybovala těsně nad nulou

Asi po 19 hodinách pátrací týmy nedaleko špičky zmíněného poloostrova nalezly čtyři lidi, kteří byli v bezvědomí „přepraveni do lékařské péče“, oznámila pobřežní stráž. Později informovala o nalezení dalších pěti lidí, přičemž jejich zdravotní stav nezmínila.

Podle televize NHK záchranáři z první čtveřice tři osoby vyzvedli z moře, čtvrtou osobu našli ve skalnatém terénu na pobřeží. V neděli dopoledne pobřežní stráž potvrdila, že neštěstí nepřežilo sedm mužů a tři ženy. Pátrání po dalších pokračuje.

Skalnaté pobřeží u poloostrova Širetoko je známé náročností pro plavbu lodí
Zdroj: ČTK/AP/Masanori Takei

Agentura AP upozorňuje, že teplota vody bývá v dané oblasti v tomto ročním období jen těsně nad bodem mrazu, kvůli skalnatému pobřeží je zase okolí poloostrova známé jako náročné místo pro plavbu na lodi.

Spojení s plavidlem Kazu I bylo podle všeho ztraceno za silného větru a velkých vln. Místní rybáři se předtím kvůli špatným podmínkám vrátili se svými čluny do přístavu. Spekuluje se o tom, že výletní loď v neklidných vodách narazila do skal a při nárazu se jí poškodil trup.

Média podotýkají, že Kazu I havarovala už loni, když v červnu narazila na dno v blízkosti přístavu. Tehdy se incident obešel bez mrtvých či zraněných.