Ruské vojsko přecenilo síly. Je vidět, že není tak dobré, jak o sobě říká, míní Šedivý

Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý o vývoji ruské invaze na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ruská armáda při vpádu na Ukrajinu přecenila své síly a zbraně, které používá, jsou často zastaralé, a působí tak více vedlejších škod, uvedl ve vysílání ČT24 bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Útočníkům ale může pomáhat to, že část důstojníků na Ukrajině v minulosti sloužila a dobře zná tamější prostředí, dodal.

„V ruském velení je určitě hodně starších lidí, kteří jsou bývalými sovětskými důstojníky a sloužili na Ukrajině, takže mají poměrně dobrou znalost infrastruktury, velitelů i štábů. A Ukrajinci s tím musejí počítat,“ upozornil Šedivý.

Ale hlavní část ruského velení podle něj nejspíš přecenila schopnosti svých ozbrojených sil a také psychologický efekt první fáze vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. „Je vidět, že jsou buď relativně nezkušení, nebo ovlivnění spíš ideologií než skutečnou vojenskou praxí,“ zamýšlí se bývalý náčelník generálního štábu české armády.

Zastaralé zbraně i doktrína

Rusové podle něj také používají vojenskou doktrínu, která vychází z dob studené války, či dokonce druhé světové války – oproti taktice rychlých manévrů, kterou upřednostňují například Američané a učí se ji i čeští vojáci. „Pokusy, které Rusové předvedli, selhaly,“ domnívá se Šedivý, podle kterého zkrátka nejsou tak dobří, jak o sobě sami prohlašují.

Poukázal také na to, že nasazená ruská technika se velmi často hodně odlišuje od té, kterou se Moskva chlubí třeba na vojenských přehlídkách. Jako příklad dal Šedivý raketomety Grad, které invazní síly používají k ostřelování Charkova. Jde podle něj o zbraně zastaralé s kořeny v šedesátých letech, kterých „se zbavila i česká armáda“. Totéž podle něj platí pro používané bomby, které nejsou naváděné.

„Velká část výzbroje je hodně zastaralá, což způsobuje mnohem větší vedlejší škody. Takže řeči Putina o tom, že se zaměří jen na vojenské objekty, už samo použití těchto zbraní vylučuje,“ zmínil bývalý náčelník generálního štábu.

Šedivý si ovšem myslí, že v další fázi útoku nasadí Moskva zbraně modernější a v lepším stavu. Upozornil, že s tím, jak boje pokračují, „musí zákonitě přijít“ krize ukrajinské armády, která se agresi zatím houževnatě brání. Přijde tak podle něj doba, kdy západní země budou muset Ukrajině poskytnout i těžší zbraně.

Šedivý: Dobrovolníci z ciziny nemusí jen pomoct

Expert vypíchl, že by se Ukrajinci měli důkladně zaměřit na zahraniční dobrovolníky, kteří jim chtějí pomoct v boji proti invazním silám. „Pokud tam přijdou příslušníci speciálních sil, veteráni z americké či britské armády, kteří jsou velmi dobře vycvičení a schopní, budou velkým přínosem,“ nepochybuje Šedivý.

Zároveň ale upozornil, že stejně tak mohou na Ukrajinu z ciziny dorazit „dobrodruzi“ hledající adrenalin. Nebo lidé, kteří sice mají vůli s agresory bojovat, ale chybí jim vybavení či bojové zkušenosti. „Ti mohou napáchat víc škody než užitku a stanou se slabým místem bojujících jednotek,“ nastiňuje.

Šedivý také podotkl, že obě země vedou i informační válku, a je tak žádoucí prezentovaná čísla zabitých či zajatých vojáků z obou stran konfliktu brát s rezervou, protože „o vlastních ztrátách se nemluví“, zatímco ty protivníkovy se naopak nadsazují, protože to pomáhá morálce armády i obyvatel.