Sportovci v Pekingu si stěžují na podmínky karantény. Organizátoři slíbili nápravu

Události: Sportovci v Pekingu si stěžují na podmínky karantény (zdroj: ČT24)

Čím dál více sportovců na zimních olympijských hrách v Pekingu si stěžuje na podmínky karantény. Ti, kteří mají po příjezdu pozitivní test, musí do izolace mimo olympijskou vesnici. Řada z nich kritizuje ubytování nebo stravu. Tým finského hokejisty Marka Anttily dokonce tvrdí, že ho čínské úřady drží v odděleném hotelu bezdůvodně a porušují tím jeho lidská práva.

Jak to vypadá v pokojích, kde skončí po příjezdu na olympiádu všichni pozitivně testovaní, dokumentují sportovci a novináři. Místnosti jsou podle nich malé, terčem mnoha stížností je i jídlo. Ruská biatlonistka Valerija Vasněcovová kvůli němu podle svých slov rychle hubne a má žaludeční problémy.

Atleti kritizují také špatně fungující internet nebo absenci tréninkových pomůcek. Organizátoři slíbili, že budou připomínky rychle řešit a sportovcům zajistí dokonalé podmínky.

Potíže s karanténou má i hokejový útočník Anttila. Finové totiž tvrdí, že někdejší kapitán národního týmu byl pozitivní naposledy před více než dvěma týdny a před odletem do Pekingu měl několik negativních testů. Po příletu u něj ale organizátoři virus údajně opět objevili.

„Víme, že je zcela zdráv a připraven hrát. Z nějakého důvodu ale podle nás Čína odmítá respektovat jeho lidská práva,“ stěžuje si finský trenér Jukka Jalonen.

Němci získali rotopedy

Částečné zlepšení podmínek už hlásí německý tým. „Sportovci dostali větší pokoje, mají funkční bezdrátové připojení a dostali rotopedy jako Nolan (Seegert – krasobruslař),“ oznámil vedoucí německé výpravy Dirk Schimmelpfennig.

Od příletu na Hry muselo do karantény víc než 350 účastníků včetně desítek sportovců. Zpět do olympijské vesnice mohou tací, kteří mají dva dny po sobě negativní PCR testy.