Olympiádu v Pekingu doprovodí přísná hygienická opatření. Bublinu nebude možné opustit

Za týden začínají zimní olympijské hry v Pekingu. Do Číny již míří sportovci z celého světa, kteří se však musí připravit na přísná protiepidemická opatření. Žít budou například v oddělených sociálních skupinách. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost navíc upozornil českou výpravu, aby bedlivě chránila svá elektronická data.

Epidemická situace v Číně není nijak dramatická. Přírůstky se oficiálně pohybují kolem desítek případů denně – za čtvrtek se koronavirem nakazilo v pevninské části země jen šestačtyřicet osob. Covidová opatření jsou přesto radikální a místní úřady přísně vymáhají jejich dodržování.

Nákaza se objevuje i v Pekingu. Některé čtvrti jsou proto zcela uzavřeny. „Je to náročné pro všechny, kdo v Pekingu žijí, protože je problematické třeba vyrazit si něco vyřídit na druhý konec města nebo na předměstí, protože se může snadno stát, že se tam vyskytne jen pár případů, úřady nařídí karanténu a lidé už mají problém se vrátit,“ popisuje zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

Studio 6: Olympiáda ve stínu covidu (zdroj: ČT24)

Testy ve čtvrtek přesto odhalily covid-19 u dvanácti organizátorů sportovní události, uvedli podle agentury Reuters pořadatelé. Deset případů infekce zachytili na letišti po příletu dotyčných, dva lidé se nakazili přímo v centru dění.

Situaci navíc může zkomplikovat, že Číňané příští týden slaví začátek nového lunárního roku. Stamiliony lidí proto pojedou navštívit své příbuzné. Cestování z ostatních provincií do hlavního města je ale kromě výjimek prakticky nemožné.

Jako návštěvníci ze špinavé planety

Šámalová informuje, že opatření budou ještě přísnější než v případě letní olympiády v Tokiu, která se konala loni. Skupiny sportovců, novinářů a funkcionářů budou vzájemně odděleny v pomyslných nepropustných sociálních bublinách, které nebude možné opustit.

„Už do letadla vstupují pracovníci v ochranných oděvech, kteří jednají s přijíždějícími, jako by přiletěli z nějaké cizí špinavé planety a přijeli rozšířit nemoc do Číny,“ připodobňuje Šámalová. Na letišti pak musí podstoupit sérii testů, kontrol a registrací. Poté je organizátoři naloží do autobusů a odvezou do hotelů izolovaných od běžných obyvatel.

Sportovní klání bude moci sledovat omezený počet předem vybraných a otestovaných diváků. Lístky se přitom vůbec neprodávají. Fanoušci musí absolvovat karanténu jednak před návštěvou stadionů, ale i jednadvacet dnů po ní.

Peking využije většinu sportovišť postavených při příležitosti letních her v roce 2008. Ikonický stadion Ptačí hnízdo bude hostit zahajovací a závěrečný ceremoniál. Většina zimních disciplín se nicméně odehraje v lyžařských střediscích mimo město, protože v něm není sníh. Místa jsou propojena rychlovlakem vybudovaným kvůli olympiádě. Je ale součástí „bubliny“, takže ho veřejnost nemůže využívat.

NÚKIB varuje sportovce před oficiální aplikací

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost a Vojenské zpravodajství navíc doporučily českým sportovcům, aby v Číně chránili svá elektronická zařízení silnými hesly. Varují také před oficiální aplikací olympiády, která je ale pro pohyb na sportovištích povinná.

Aplikace má totiž slabá místa a hrozí únik informací z přístrojů, na kterých je instalována. Obsahuje i software se seznamem cenzurovaných slov. Jsou mezi nimi jména čínských pohlavárů či pojmy týkající se masakru na náměstí Nebeského klidu v roce 1989, pronásledovaného duchovního hnutí Fa-lun-kung nebo utlačované čínské menšiny Ujgurů v Sin-ťiangu.

„Nejjednodušší ochranou proti tomu je vzít si sebou na olympiádu druhý mobil, ve kterém nebudou žádné citlivé údaje,“ doporučuje Šámalová.