Oteplující se planeta v budoucnu ohrozí konání zimních olympijských her

Klimatická změna ohrožuje budoucnost sportů na sněhu a zimních olympijských her. Krátce před zahájením Her v Pekingu na to upozornili experti z univerzity v britském Loughborough a skupiny Chraňte naše zimy. Rostoucí teploty způsobené emisemi skleníkových plynů podle studie znamenají, že zimní olympijské hry budou mít v budoucnu problém najít pořadatelská města s dostatkem sněhu.

Spoléhání se na umělé zasněžování, jako to právě dělají čínští organizátoři v Pekingu, nepovažují experti za ideální. „Nejde jen o spotřebu energie a vody a časté používání chemikálií pro zpomalení tání, ale navíc to je povrch, který mnoho závodníků označuje za nevyzpytatelný a potenciálně nebezpečný,“ uvádějí ve zprávě, která vyšla v odborném žurnálu Current Issues in Tourism.

Pořadatelé olympijských her v Pekingu v horských střediscích, kde prakticky nesněží, používají stovky sněžných děl. Hájí se, že využívají jen vodu shromážděnou z letních dešťů nebo odtékající z hor. Díky nové technologii jí spotřebují o dvacet procent méně než při tradičním zasněžování.

Sněhu bude málo, vody také

Autoři studie upozorňují, že přírodní sníh je čím dál vzácnější na mnoha místech po celém světě. Je také k dispozici čím dál méně vody pro umělé zasněžování. Zimní sporty provozované na sněhu jsou proto podle nich v ohrožení. „Riziko je jasné: člověkem způsobené globální oteplování ohrožuje budoucnost zimních sportů. Také snižuje počet klimaticky vhodných míst pro pořádání zimních Her,“ uvedli.

Předpovídají, že do roku 2050 bude z jednadvaceti dosavadních pořadatelů ZOH vhodných jen deset. Chamonix, kde se v roce 1924 konala první zimní olympiáda, společně s místy v Norsku, Francii a Rakousku označují za vysoce rizikové. Kanadský Vancouver, ruské Soči a americké Squaw Valley považují za nespolehlivé.

Jak studie vznikla

Výzkumníci použili průzkum, který vyplnilo 339 elitních sportovců a trenérů, a navrhli čtyři klimatické ukazatele, které znemožňují spravedlivé a bezpečné podmínky pro soutěže ve sněhových sportech: nepřijatelně vysoké nebo nízké teploty, déšť, mokrý sníh a nekvalitní sněhovou pokrývku.

Zjistili, že množství nevhodných a nebezpečných podmínek se v místech, kde se dříve konaly zimní olympijské hry, za posledních padesát let zvýšilo, a že tento trend bude pravděpodobně pokračovat.

„Žádný sport nemůže uniknout dopadům měnícího se klimatu. Dosažení cílů Pařížské dohody má zásadní význam pro záchranu sněhových sportů, jak je známe, a pro zajištění toho, aby se na celém světě našla místa, kde se budou konat zimní olympijské hry,“ uvedl Daniel Scott, výzkumník z University of Surrey a hlavní autor studie.