Za černý diamant kupec zaplatil 91 milionů korun. Původ drahokamu může být spojený s meteoritem

Vzácný černý diamant Enigma se v Londýně vydražil za 3,16 milionu liber (zhruba 91 milionů korun). Podle aukčního domu Sotheby's jde o největší broušený diamant, jaký kdy byl prodán v dražbě. Původ Enigmy se spojuje s dopadem dávného meteoritu. Vědci jeho stáří odhadují na miliardy let, „zažil“ tedy dobu, kdy se Země teprve utvářela do dnešní podoby.

Diamant nese jméno Enigma, tedy anglicky „Záhada“. Aaron Celestian, geolog z Muzea přírodní historie v Los Angeles, předpokládá, že se černý diamant na zemi pravděpodobně objevil v době, kdy se přemisťovaly tektonické desky, nebo se okysličovala atmosféra.

„Myslíme, že většina černých diamantů je stará od 2,6 do 3,2 miliardy let. Země samotná je stará pouze 4,65 miliardy let,“ upřesňuje Celestian.

Dubajská specialistka na šperky působící u Sotheby's Sophie Stevensová poukázala na fakt, že se s diamantem pojí číslice pět. Například je vybroušený do 55 fazet. Také váží pět set padesát pět karátů.

„Diamant je také vytvarován podle blízkovýchodního symbolu chamsa, který má tvar dlaně a znamená sílu a ochranu. Takže je to pro tento diamant pěkné téma,“ řekla. Chamsa je v arabštině označení číslovky pět.

Geolog Aaron Celestian si prohlíží diamant Enigma
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Záhada původu černého diamantu

Zatímco bílé a jinak barevné diamanty se nacházejí ve vyvřelých horninách, jaké se dostanou k povrchu při sopečné činnosti, černé diamanty se nacházejí v naplaveninách. „Nacházíme je velmi blízko zemského povrchu, ne-li přímo na něm,“ popsala Stevensová.

Podle Celestiana se ale mohly původně utvářet ve větší hloubce. „Může to být jeden z důvodů, proč je černý. Protože v něm jsou velmi malé minerály. To nám hodně může napovědět o tom, jak vypadá mineralogie hlubokého zemského nitra, z čeho se Země skládá,“ vysvětluje geolog.

Černé diamanty zvané carbonado patří k těm vůbec nejvzácnějším i nejzáhadnějším. Na světě jsou jen dvě místa, kde se našly, a to v Brazílii a ve Středoafrické republice. Právě to nahrává teorii, že jejich vznik mohl být způsoben i dopadem meteoritu ještě v době, kdy byla Jižní Amerika a Afrika jedním superkontinentem. „Pokud by pocházel z vesmíru, řekl by nám dost o vývoji naší Sluneční soustavy, o vývoji planet. A to je také strhující,“ říká Celestian.

Za diamant nakonec kupec zaplatil v přepočtu 91 milionů korun. Podle odborníků je ale jeho cena nevyčíslitelná. Posledních dvacet let strávila Enigma v soukromé sbírce. Zda budou moci v budoucnu kámen zkoumat například geologové, rozhodne jeho nový majitel.