Střelec na univerzitě v Heidelbergu zranil čtyři lidi, jeden zemřel. Po smrti je i útočník

Střelec v posluchárně univerzity v Heidelbergu na jihozápadě Německa v pondělí zranil čtyři lidi, jeden z nich následně podlehl utrpěným zraněním. Mrtev je také útočník, který byl podle informací agentury DPA studentem školy a podle všeho neměl žádné politické ani náboženské motivy. Policie oficiálně pozadí činu nekomentovala, uvedla ale, že vychází z toho, že agresor jednal sám bez kompliců.

Německý bulvární list Bild na svém webu uvedl, že muž začal v přednáškovém sále střílet a poté obrátil zbraň proti sobě. Motiv útoku policie blíže nerozvedla. Řekla jen, že útočník použil dlouhou střelnou zbraň a že je mrtev. Později na tiskové konferenci doplnila, že agresorovi bylo osmnáct let a o chystaném útoku psal krátce před činem v komunikační aplikaci Whatsapp. Motiv střelby podle vyšetřovatelů a prokuratury stále není jasný.

Šéf mannheimské policie Siegfried Kollmar na večerní tiskové konferenci řekl, že útočník přes komunikační aplikace někomu psal o tom, že nyní lidé zaplatí. Uvedl, že vyšetřovatelé se zaměří na mladíkovo okolí, na místa, kde v posledních dnech pobýval, a na lidi, se kterými hovořil.

Dvě dlouhé střelné zbraně, na které neměl povolení, si pořídil v zahraničí, na což měl stvrzenky. Policie neupřesnila zemi, kde si zbraně koupil. U útočníka našli muži zákona více než stovku nábojů. Na dotaz novinářů, proč dále nestřílel, když měl munici, uvedla policie, že není vyloučeno, že chtěl zabít ještě někoho konkrétního, kdo v sále nebyl.

Na Twitteru muži zákona dříve odpoledne potvrdili, že další nebezpečí již nehrozí a že jsou po incidentu čtyři zranění, část ve vážném stavu.  Později agenura DPA s odvoláním na bezpečnostní zdroje uvedla, že jeden ze zraněných zemřel. Zároveň informovala, že střelec byl studentem a v době činu měl u sebe několik zbraní. Po útoku měl z posluchárny utéct a spáchat sebevraždu.

Více než deset podobných útoků v Německu v tomto tisíciletí

„Pachatel je mrtvý,“ sdělila už dříve odpoledne policie v Mannheimu, který spolu s Heidelbergem a Ludwigshafenem tvoří společnou metropolitní oblast. Dodala, že na místě nadále zasahují policisté.

Incident se stal v městské části Neuenheimer Feld, kde je část heidelberské univerzity včetně univerzitní kliniky. Policie vyzvala na Twitteru veřejnost, aby se oblasti vyhnula, a umožnila tak záchranářům a policistům pracovat.

Zpravodaj České televize v Německu Martin Jonáš v odpoledním vysílání ČT24 připomněl, že podobné útoky nejsou v Německu zcela ojedinělé. „V tomto tisíciletí na školách útočilo střelnými zbraněmi více než deset útočníků. Jeden z incidentů se odehrál v roce 2002 v Erfurtu, zahynulo při něm 16 lidí a útočník následně obrátil zbraň proti sobě. Pak přišla série útoků v roce 2009, z nichž ten nejhorší měl 15 obětí,“ rekapituloval Jonáš.

Studio ČT24: Zpravodaj Martin Jonáš k útokům v Heidelbergu (zdroj: ČT24)