Exploze v Ghaně srovnala se zemí stovky domů, úřady hlásí 17 mrtvých a desítky zraněných

Exploze ve venkovské oblasti na západě Ghany srovnala se zemí stovky domů. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters, podle níž výbuch zapříčinila srážka motocyklu s nákladním autem, které převáželo výbušniny do zlatého dolu. Bilance obětí nejprve nebyla známá, podle informací z pátečního rána při tragédii nejméně 17 lidí zahynulo, dalších 59 utrpělo různá zranění. Kvůli strachu z další detonace vláda na místo vyslala tým pyrotechniků.

Na videích, která zveřejnila místní média, bylo vidět doutnající místo výbuchu a trosky domů, popsal Reuters, jenž zároveň poznamenal, že pravost videí zatím není ověřena. Na jednom záznamu byla podle něj vidět také dvě bezvládná těla pokrytá prachem.

Zástupce šéfa úřadu pro řešení katastrof Seji Saji Amedonu už ve čtvrtek uvedl, že exploze zničila na pět set domů: „Je to skoro jako město duchů. Některé domy shořely, další zasypaly trosky a na místě pokračují záchranné práce a pátrání po přeživších.“

Místní pracovník úřadu pro mimořádné události médiím sdělil, že viděl deset mrtvých lidí. Oficiálně však úřady počet obětí oznámily podle agentury AFP až v pátek ráno – to věděly o 17 mrtvých a 59 zraněných.

Opusťte oblast, apeluje policie na přeživší

Ve zdravotnických zařízeních je ošetřováno 42 lidí, někteří z nich jsou v kritickém stavu, upřesnil v pátek ráno tamější ministr informací Kojo Oppong-Nkrumah. Exploze nastala ve čtvrtek kolem poledne nedaleko města Bogoso.

Následky výbuchu v Ghaně
Zdroj: ČT24

„Veřejnosti bylo doporučeno, aby se v zájmu své bezpečnosti přesunula z oblasti do okolních měst,“ informovala policie a dodala, že nedaleká města úřady požádaly, aby přeživším zpřístupnila veřejná místa včetně školních tříd a kostelů.

Ghanský prezident Nana Akufo-Addo oznámil, že na místě pomáhá také armáda. „Je to skutečně tragická událost a jménem vlády vyjadřuji hlubokou soustrast rodinám zesnulých,“ uvedla hlava státu.

Vláda Ghany se obává další exploze, úřady proto na místo vyslaly tým policejních a armádních pyrotechniků. „Situaci prověří a postarají se o bezpečnostní opatření,“ informoval kabinet v prohlášení.