Demokraté narazili v Senátu na obstrukce republikánů, volební reformu neprosadili

Prezident Joe Biden a jeho demokraté utrpěli dvojitou legislativní porážku, když se v Senátu snažili zabránit obstrukcím, aby mohli schválit volební reformu. Ta měla zvýšit ochranu volebního práva před listopadovými volbami, jež rozhodnou o rozložení sil v Kongresu v příštím roce. Biden po hlasování vyjádřil hluboké zklamání, ale dodal, že se nenechá odradit.

To, že rozsáhlá sada volebních opatření v Senátu ztroskotá, bylo už několik dní prakticky jisté, přesto média výsledek označují jako bolestivou ránu pro prezidenta Bidena a demokratické lídry v Kongresu, kteří v posledních dnech na prosazení změn silně tlačili.

Senátní republikáni ve dvojitém hlasování pokusy demokratů posunout legislativu o volebních právech blíže ke schválení zablokovali. Použili k tomu obstrukční taktiku zvanou filibuster, podle níž je pro ukončení rozpravy a přikročení k hlasování potřeba ve stočlenné komoře alespoň šedesát hlasů.

Senát je aktuálně rozdělen v poměru padesát na padesát, přičemž demokraté v praxi disponují většinou jen díky rozhodujícímu hlasu viceprezidentky Kamaly Harrisové.

Zklamání pro Bidena

Když se ve středu podle očekávání nesešlo šedesát hlasů pro ukončení debaty, předložil šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer návrh na jednorázovou úpravu pravidel. Plán spočíval v návratu k takzvaným „řečnickým obstrukcím“, kdy musí oponenti jistého návrhu mluvit v jednacím sále, aby bránili hlasování. Aktuálně stačí senátorovi k zablokování legislativního procesu pouze dát najevo, že s daným návrhem nesouhlasí. Tyto „tiché“ obstrukce umožňují Senátu projednávat jinou agendu, zatímco některé návrhy nepostupují.

Pro změnu jednacích pravidel stačí prostá většina hlasů, ani v tomto případě ale vedení demokratů neuspělo, když jeho návrh nepodpořila dvojice centristů Joe Manchin a Kyrsten Sinemaová. Viceprezidentka Harrisová krátce předsedala Senátu a v případě potřeby byla schopna zlomit nerozhodný výsledek, ale odešla před konečným hlasováním. Změna pravidel nakonec neprošla poměrem 52 ku 48.

Skončil tak emotivní jednací den, který trval přes deset hodin a přinesl řadu výpadů demokratů i republikánů proti druhé straně. „V sázce není nic menšího než budoucnost naší demokracie,“ uvedl například demokrat Gary Peters. „Senát bude dnes večer zachráněn,“ řekl zase lídr republikánů Mitch McConnell v odkaze na očekávaný výsledek hlasování o změně pravidel. Manchin a Synemaová odmítli uvolnit cestu pro schválení volební reformy, přestože tvrdí, že ji podporují.

„Jsem hluboce zklamaný,“ uvedl po hlasování prezident Biden s tím, že se Senát nepostavil za americkou demokracii. Šéf Bílého domu vzápětí dodal, že se nenechá odradit a prozkoumá veškeré možnosti a nástroje na obranu demokracie.

Romneyho kompromisní návrh

Návrh volební reformy je reakcí na to, že republikáni v poslední době přijali s odkazem na zvýšení bezpečnosti voleb v řadě států nová pravidla, jež v praxi omezují možnosti, jak odevzdat volební lístek. Podle odborníků jsou tyto zákony navrženy tak, aby potlačovaly volební práva zejména mezi voliči z řad Afroameričanů, Hispánců a chudých.

Demokraty předkládaný návrh zákona by z volebního dne udělal státní svátek, garantoval by možnost hlasovat v předstihu a korespondenčně a umožnil by ministerstvu spravedlnosti zasahovat ve státech, kde historicky docházelo k potlačování volebního práva některých skupin obyvatel. Návrh volební reformy prošel loni demokraty ovládanou Sněmovnou reprezentantů.

Vzhledem ke zmařené iniciativě senátních demokratů se pozornost podle agentury Reuters nyní obrací k rodícímu se mezistranickému úsilí prosadit mnohem omezenější úpravy. Republikánský senátor Mitt Romney řekl novinářům, že se v pátek sejde skupina republikánských a demokratických senátorů, aby prodiskutovali, jak budou postupovat dál.