TÉMA

Volební reforma

Mexická města zaplnily demonstrace proti volební reformě

Ve městech po celém Mexiku protestovali lidé proti volební reformě, kterou minulý týden schválil parlament a která má mimo jiné omezit výdaje na fungování Národního volebního institutu (INE). Podle agentury AP demonstranti zaplnili v metropoli hlavní náměstí Zócalo, které pojme až sto tisíc lidí.
26. 2. 2023|

Opozice neprosadila debatu o snížení červnové valorizace penzí

Opoziční hnutí ANO a SPD neprosadily debatu o vládním návrhu na snížení červnové valorizace penzí, který bude sněmovna projednávat na mimořádném zasedání od příštího úterý. Poslanci podpořili elektornizaci veřejných dražeb a prvním čtením prošel i návrh na zavedení řidičského oprávnění na zkoušku a úpravu bodového systému. Předsedové poslaneckých klubů se dohodli na přerušení schůze do středy 22. února.
21. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 19:57|

Demokraté narazili v Senátu na obstrukce republikánů, volební reformu neprosadili

Prezident Joe Biden a jeho demokraté utrpěli dvojitou legislativní porážku, když se v Senátu snažili zabránit obstrukcím, aby mohli schválit volební reformu. Ta měla zvýšit ochranu volebního práva před listopadovými volbami, jež rozhodnou o rozložení sil v Kongresu v příštím roce. Biden po hlasování vyjádřil hluboké zklamání, ale dodal, že se nenechá odradit.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 12:20|

Biden vyzývá k zrušení senátních obstrukcí. „Co když přijde Trump?“ oponuje Romney

Americký prezident Joe Biden vyzval k obejití klíčového pravidla Senátu, které podporuje legislativní kompromis. Zrušení takzvaného filibusteru dříve označoval za nebezpečné. Jeho současná ochota pojistku obejít svědčí o enormním zájmu prosadit federální revizi volebních zákonů.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 09:19|