Mexická města zaplnily demonstrace proti volební reformě

Ve městech po celém Mexiku protestovali lidé proti volební reformě, kterou minulý týden schválil parlament a která má mimo jiné omezit výdaje na fungování Národního volebního institutu (INE). Podle agentury AP demonstranti zaplnili v metropoli hlavní náměstí Zócalo, které pojme až sto tisíc lidí.

Volební reforma má podle politiků mimo jiné snížit počet zaměstnanců volebního úřadu INE, který organizuje v zemi volby, a také změnit tabulkové hodnocení, tedy seškrtat výdaje na platy jeho zaměstnanců. Agentura AP doplňuje, že někteří vysocí volební úředníci mají větší plat než mexický prezident. 

Hlava středoamerického státu Andrés Manuel López Obrador odmítá kritiku, že reforma ohrozí demokracii v zemi, a tvrdí, že INE spotřebuje příliš peněz, které by měl stát investovat na programy pro sociálně slabé.

Volební reforma

Reforma rovněž poprvé přiznává právo volit Mexičanům, kteří žijí v zahraničí, a to prostřednictvím internetu. Rovněž upravuje financování volebních kampaní politických stran a má zaručit, aby při sestavování kandidátek nebyli diskriminováni například lidé z komunity LGBT+, osoby černé pleti, migranti či invalidé.

Reforma dostala v médiích přezdívku Plán B, protože prezidentova strana ji navrhla poté, co se ukázalo, že nemá v parlamentu dostatečnou podporu pro prosazení změny ústavy, pro což jsou potřeba dvě třetiny hlasů zákonodárců. Prezident López Obrador, který je v úřadu od prosince 2018, v dalších prezidentských volbách v roce 2024 už kandidovat nemůže.