Podvodnice, rozhodl soud o Holmesové. Rozbory krve napálila i Kissingera

Události: Soud rozhodl o vině Holmesové (zdroj: ČT24)

Zakladatelka společnosti Theranos Elizabeth Holmesová, jež slibovala novátorské krevní testy, je podle rozhodnutí kalifornského soudu vinna z podvodu a spiknutí. Porotci se shodli na její vině ve čtyřech bodech obžaloby, v dalších čtyřech bodech je podle nich nevinná a ve třech bodech nedošli porotci ke společnému stanovisku. Za každý z bodů obžaloby jí hrozí až dvacet let odnětí svobody, pokuta 250 tisíc dolarů (5,5 milionu korun) a uhrazení způsobených škod, uvedla stanice CNN.

Verdiktem skončil čtyři měsíce trvající a americkými médii pozorně sledovaný proces, píše AP. Holmesová byla obžalovaná z podvodu vůči investorům, zákazníkům a pacientům, kterým tvrdila, že její technologie přinese revoluci v medicíně.

Obžaloba předvolala 29 svědků, včetně bývalých zaměstnanců Theranosu a bývalého ministra obrany USA, který ve firmě rovněž působil. Podle obžaloby Holmesová, která firmu založila ve svých devatenácti letech, věděla o nedostatcích použitých technologií a cíleně uváděla investory i klienty v omyl.

Holmesová během celého procesu trvala na své nevinně, poměrně nečekaně se také nechala předvolat jako svědek. Chyby a vinu přisuzovala zejména ostatním, píše CNN.

Firma slibovala testy z kapky krve

Společnost Theranos, která byla založena v roce 2003, vyvíjela technologii pro laboratorní analýzu, při které by místo klasických odběrů stačila jediná kapka krve.

Pochybnosti se objevily, když americký list The Wall Street Journal (WSJ) začal na podzim 2015 zveřejňovat sérii článků, ve kterých bývalí zaměstnanci tvrdili, že krevní testy prováděné Theranosem jsou nespolehlivé. Z podvodů byla obviněna zakladatelka firmy Elizabeth Holmesová a bývalý prezident společnosti Ramesh Balwani.

Hodnota společnosti Theranos se v roce 2014 odhadovala na zhruba devět miliard dolarů a Holmesová platila za nejmladší americkou miliardářku.

Velkou část ze zhruba devíti set milionů dolarů, kterými Theranos disponoval, poskytli investoři včetně mediálního magnáta Ruperta Murdocha či rodina někdejší americké ministryně školství Betsy DeVosové. Ve vedení společnosti před propuknutím aféry byli například bývalý šéf americké diplomacie Henry Kissinger či exministr obrany James Mattis.

Kult osobnosti

Holmesová v devatenácti letech opustila Standfordskou univerzitu, aby na konci roku 2003 v Kalifornii založila Theranos. Slibovala revoluci ve zdravotnictví. Dlouho detaily o přístroji tajila, ve firmě si prý vybudovala přímo kult osobnosti. 

„Je to budíček pro celou Silicon Valley. Pro všechny podnikatele, kteří prohlašují něco, co není pravda nebo je zavádějící,“ komentovala rozsudek bývalá prokurátorka Michele Haganová. 

Masku sebevědomé vizionářky, ve své době nejmladší miliardářky USA, neodložila ani u soudu. Rozsudek přijala s klidem.