Kokain za 25 miliard objevili celníci v italském přístavu mezi nákladem banánů a arašídů z Jižní Ameriky

Celníci v jihoitalské Kalábrii zajistili mimo jiné mezi nákladem banánů, oříšků a pepře z Jižní Ameriky více než tři tuny čistého kokainu. S odvoláním na místní úřady o tom informuje agentura ANSA. Podle ní by se toto množství dalo na černém trhu prodat asi za miliardu eur (zhruba 25 miliard korun).

Při razii v kalábrijském přístavu Gioia Tauro prohledali celníci pomocí speciálních skenerů na tři tisíce kontejnerů z Jižní Ameriky. Ve třech z nich v krabicích s banány, arašídy a pepřem našli téměř 2,3 tuny čistého kokainu. Dalších 850 kilogramů této drogy odhalili v autě, jehož řidiče zadrželi. 

V Kalábrii má kořeny mafie 'Ndrangheta, která je od konce minulého století, kdy překonala sicilskou mafii Cosa Nostra, nejmocnějším zločinným syndikátem v Itálii. Má kontrolu nad většinou kokainu, který putuje na evropský trh.

Podle italské vlády 'Ndrangheta za pandemie covidu upevnila své postavení v mezinárodním obchodu s kokainem. Využila také finančních těžkostí podnikatelů způsobených covidovými opatřeními, aby dál rozšířila portfolio odvětví svého působení. To sahá od stavebnictví či silniční dopravy přes restaurace a hotely až po provoz sportovních zařízení či zdravotnictví.