Tajfun Rai zabil na Filipínách přes sto lidí, jde o nejsilnější letošní bouři v oblasti

Počet obětí tajfunu Rai, který ve čtvrtek zasáhl Filipíny, překonal stovku. Agentura AFP píše o 108 mrtvých, zatímco podle agentury AP celková bilance vystoupila na nejméně 146. Řada lidí je stále pohřešována a záchranné práce pokračují. Rai je nejsilnější bouří, která letos souostroví zasáhla. Své domovy kvůli ní muselo opustit přes tři sta tisíc lidí, které úřady preventivně evakuovaly. V sousední Malajsii se kvůli záplavám způsobeným silným deštěm muselo evakuovat 21 tisíc lidí.

Guvernér ostrova Bohol Arthur Yap oznámil, že jen ve stejnojmenné provincii podle informací od místních starostů zemřelo 72 lidí. Zároveň uvedl, že vzhledem k problémům se spojením zatím hovořil pouze s 33 z 48 starostů.

Úřady v jiných částech země stále vyhodnocují rozsah škod, předpokládá se, že další lidé zahynuli při sesuvech půdy a záplavách. Záchranáři hovoří o naprosté zkáze. V nejhůře zasažených oblastech byly nasazeny tisíce vojáků, policistů, příslušníků pobřežní stráže a hasičů, aby pomáhali při pátracích a záchranných operacích.

Letecké snímky zveřejněné armádou ukázaly na rozsáhlé škody v oblastech, které bouře zasáhla. Silný vichr porážel stromy a sloupy elektrického vedení. Mnoho vesnic bylo zatopeno a někteří jejich obyvatelé museli vyhledat útočiště na střechách svých domů. Podle sobotních informací byly celé provincie bez elektřiny a mobilního spojení.

Guvernérka provincie na ostrovech Dinagat uvedla, že tato oblast „byla srovnána se zemí“, a požádala o pomoc v podobě jídla, vody, dočasných přístřešků, paliva, hygienických balíčků a zdravotnického materiálu. 

„Jedna z nejsilnějších prosincových bouří za deset let“

Když tajfun ve čtvrtek dorazil na ostrovy, dosahoval jeho vítr rychlosti 195 kilometrů za hodinu, v nárazech až 270 kilometrů za hodinu. V pátek mírně zeslábl, přičemž stále dosahoval rychlosti 155 kilometrů za hodinu. V sobotu se přesunul nad Jihočínské moře.

„Je to jedna z nejsilnějších bouří, která Filipíny zasáhla v prosinci za posledních deset let,“ řekl agentuře AFP Alberto Bocanegra z filipínské sekce Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC).

Právě IFCR zažložila dlouhodobou sbírku na pomoc Filipínám. Cílovou částku stanovila na dvacet milionů švýcarských franků (486 milionů korun).

Rai přišel později, než je obvyklé

Na Filipínách ročně udeří v průměru dvacet tropických bouří, způsobují záplavy a sesuvy půdy. Doposud nejničivější byl v roce 2013 tajfun Haiyan, v důsledku jehož řádění zemřelo přes šest tisíc tři sta lidí a více než čtyři miliony musely opustit domov.

Rai je podle AFP zvláštní tím, že v rámci tajfunové sezony přišel velice pozdě – většina tropických cyklon v Tichém oceánu vzniká od července do října.

V Malajsii způsobily silné deště záplavy

Nepřízeň počasí postihla i sousední Malajsii, kde muselo víc než jednadvacet tisíc lidí opustit své domovy kvůli záplavám, uvedla tamní státní agentura Bernama. Záplavy tam způsobily silné deště, které trvají od pátku.

Posledním zasaženým malajsijským státem je Perak, situace se mezitím zhoršuje v šesti dalších státech. Špatné počasí vedlo k uzavírání silnic a přerušilo lodní dopravu.

Premiér Ismail Sabri Yaakob řekl, že v oblasti, kde se nachází hlavní město Kuala Lumpur, muselo být evakuováno patnáct tisíc lidí. Za poslední den podle něj napršelo tolik srážek jako jindy za měsíc.

Záchranáři se pokoušejí vyprostit řadu lidí, kteří zůstali uvězněni ve svých automobilech u domu, do záchranných a evakuačních operací se zapojilo přes šestašedesát tisíc policistů, vojáků a hasičů. Vláda podle premiéra vyčlení počáteční částku sto milionů ringgitů (531 milionů korun) na opravy domů a infrastruktury a poskytne finanční pomoc postiženým domácnostem.