Ukrajinu nesmíme Rusku nechat na pospas, varuje velvyslanec u Aliance Landovský

Interview ČT24: Jakub Landovský (zdroj: ČT24)

Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou se Západem zase roste. NATO se obává další ruské invaze na Ukrajinu, Rusko se zase obává útoku ze Západu a požaduje jasné bezpečnostní záruky. Velvyslanec České republiky při NATO Jakub Landovský, který byl hostem pořadu Interview ČT24, je přesvědčen, že žádná členská země nemůže rozpínání Ruska s čistým svědomím dovolit a ujistil, že Ukrajina o přesunu svých vojsk Alianci poctivě informuje.

Otázku, proč opět eskaluje napětí jak na pomezí Ruska a Ukrajiny, tak mezi Ruskem a celým Západem, je podle Landovského těžké zodpovědět. Do hlavy moskevskému vedení nikdo nevidí, osobní názor ambasadora je ale jasný: Rusko chce signalizovat Západu, že Ukrajina je pro něj vitální oblastí, kde jeho zájem musí převážit nad zájmem Ukrajiny. Je to z geopolitického úhlu pohledu pochopitelné, ale z jiného úhlu nepřijatelná.

„Žádná členská země NATO, Česká republika asi nejvíce, nemůže připustit to, aby jeden stát diktoval druhému, co si může a nemůže dovolit, s kým má, nebo nemá uzavírat partnerství, o členství v jakých organizacích má usilovat. Myslím, že jsme žili ve sféře takzvané omezené suverenity Leonina Brežněva dost dlouho na to, abychom věděli, že takovou věc nelze připustit,“ řekl.

Finlandizace

V roce 2014 prezident Miloš Zeman mluvil kladně o takzvané „finlandizaci“ Ukrajiny, což znamená výměnu neutrality za určité zajištění suverenity. Dle Landovského bychom však jako Česko připuštěním tohoto popřeli sami sebe, i smlouvy, které jsme uzavřeli. 

Dodal, že jakékoliv rozhodnutí typu „finlandizace“ musí vycházet zvnitřku země. „Pokud někdo ze Západu dává najevo, že by se Ukrajina měla 'finlandizovat', tak dává najevo, že jeho názor je důležitější než názor samotných Ukrajinců,“ řekl.

Moskva také mluví o přesouvání ukrajinských vojenských sil k hranici. Landovský uvedl, že ukrajinská strana jako spolehlivý partner o tomto dobře informuje. Podstatné je dle něj to, že všechny státy Evropy se dohodly, že budou dodržovat ohledně koncentrace vojsk a cvičení pravidla definována například vídeňským protokolem. Je důležité vyzvat Rusko, aby bylo jeho chování transparentní.

Aliance má jasný přehled, co se na místě děje. Dnešní konflikty ale neprobíhají v oblasti tradičních domén, v oblastech pozemních sil, v námořní oblasti nebo ve vzdušném prostoru. Probíhají také v kosmickém prostoru či v kyberprostoru, a tam se samozřejmě tolik informací nedostává, upozornil velvyslanec.

Je důležité si uvědomit, že ruské chování nemá jenom stopy koncentrace vojsk okolo Ukrajiny a na Ukrajině včetně okupovaného Krymu. Jde třeba i o sestřel satelitu, který ohrozil kosmonauty na Mezinárodní kosmické stanici. Toto chování může představovat i nějaký kybernetický útok. Ujistil, že Česko i NATO napětí sleduje ve všech doménách.