Inflace v eurozóně je na rekordním maximu od vzniku eura, vystoupala na 4,9 procenta

Meziroční míra inflace v eurozóně v listopadu vystoupila na 4,9 procenta, a dostala se tak na nejvyšší hodnotu od zavedení společné evropské měny euro před dvaceti lety. Zvýšila se ze 4,1 procenta v říjnu, zejména kvůli pokračujícímu zdražování energií. Ve svém rychlém odhadu to v úterý oznámil statistický úřad Eurostat. Údaje za celou Evropskou unii odhad neobsahuje, tato data budou zveřejněna v polovině prosince.

Proti říjnu se ceny zvýšily o 0,5 procenta. Růst inflace, který podle ekonomů souvisí s hospodářským oživením doprovázeným zdražováním energií a nedostatkem některých surovin, pokračuje už od konce léta. I v listopadu se na její výši podílely především energie, které meziročně zdražily o 27,4 procenta (v říjnu o 23,4 procenta). Zrychlil ale i růst cen služeb (2,7 procenta), neenergetického průmyslového zboží (2,4 procenta) a potravin, alkoholu a tabákových výrobků (2,2 procenta).

Listopadová inflace výrazně překonala odhady analytiků v anketě agentury Reuters, kteří očekávali její růst na 4,5 procenta. Zároveň téměř o tři procentní body přesáhl dlouhodobý cíl Evropské centrální banky, který je na dvou procentech.

Banka na rozdíl od některých analytiků nadále očekává, že se inflace v průběhu příštího roku vrátí ke stanovenému cíli. Její prezidentka Christine Lagardeová nedávno řekla, že proto neplánuje na současný výkyv reagovat zpřísněním měnové politiky. To by podle ní omezilo příjmy domácností a v důsledku mohlo výrazně zpomalit hospodářský růst.