Merkelová hodlá zvýšit tlak na neočkované, uvedla televize n-tv. Do některých zařízení by neměli přístup

Německá kancléřka Angela Merkelová chce zpřísnit omezení pro neočkované proti nemoci covid-19, v úvahu připadají mimo jiné odepření vstupu do vybraných zařízení či každodenní testování na pracovišti. Podle informací televize n-tv to v úterý kancléřka řekla na jednání předsednictva její Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Merkelová vedoucím představitelům CDU řekla, že má obavy z rychlého šíření koronaviru. Podle n-tv také uvedla, že bude nezbytné přistoupit k přísným omezením pro neočkované.

Výhody by tak zůstaly jen očkovaným a těm, kteří infekci prodělali. O zpřísnění podmínek pro neočkované by mohly spolkové země se spolkovou vládou jednat v příštím týdnu, na kdy je plánována společná konference. Přesný termín jednání tohoto grémia ale znám není.

Sasko chce vůči neočkovaným zpřísnit od 8. listopadu

Saská vláda v úterý oznámila, že chce v pátek schválit nové karanténní nařízení, kterým zakáže vstup neočkovaných do restaurací, hospod, kin, divadel či na stadiony, a že bez očkování nebude možné zúčastnit se ani velkých venkovních akcí. Pokud saská vláda nařízení schválí, platit by mělo od pondělí 8. listopadu.

Zostření karanténních podmínek zvažuje také Sasko-Anhaltsko. Tamní zemská ministryně zdravotnictví Petra Grimmová-Benneová řekla, že mezi možnostmi je snížení kapacity uzavřených prostor a také sportovních hal a že vyloučeno není ani omezení vstupu pro neočkované.

V Německu s 83 miliony obyvatel dostalo nejméně jednu dávku vakcíny 69,4 procenta populace, 66,7 procenta je pak plně imunizováno.