„Strašná nemoc,“ popsal covid odpůrce roušek Fico. Onemocněl na dovolené v Řecku a zfalšoval test

Bývalý slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) onemocněl během letní dovolené na Krétě koronavirem. Vyplývá to z přepisu nahrávek z lovecké chaty, kde se Fico scházel s nitranským podnikatelem Miroslavem Bödörem, vlivným právníkem Markem Parou nebo synem bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara. Přepisy nahrávek, se kterými prokuratura pracuje v šetření korupční kauzy Očistec, v posledních dnech zveřejňují slovenská média.

Fico je odpůrcem očkování proti covidu-19, odmítavě se také staví k nošení ochranných prostředků. V létě si na lovecké chatě přítomným postěžoval, že krátce druhý den po příjezdu na dovolenou na Krétě se mu udělalo špatně, bolelo jej na hrudníku a měl zvýšenou teplotu.

Následující den ráno při snídani zkolaboval. Pomohl mu německý kardiolog od vedlejšího stolu, který měl podezření na infarkt. Po převozu do nemocnice byl Ficovi diagnostikován covid-19.

Na záznamech pořízených 19. srpna Fico také mluví o tom, že jej v nemocnici přijal student medicíny ze Slovenska, který vedení upozornil na prominentního pacienta. Fico později podepsal reverz a z nemocnice odešel. V karanténě měl v Řecku zůstat dalších čtrnáct dní.

„Jedenáct dní jsem byl zavřený v jedné klimatizované místnosti, díval jsem se na moře. A po jedenácti dnech jsem zfalšoval covidový test, protože antigenní jsem měl v pořádku, ale oni mě pořád nechtěli pustit, dokud nebudu mít PCR,“ říká Fico na nahrávkách.

Situaci komplikovaly i lesní požáry, se kterými v létě Řecko bojovalo. „Každou hodinu nám chodily zprávy na telefon, že nás asi budou evakuovat kvůli požárům.“ Nakonec se Fico rozhodl Řecko opustit načerno.

Na schůzce zaznamenané 29. srpna si zase stěžoval, že má po prodělání covidu stále potíže: problémy s dutinami, ztrátu chuti a slabost, kvůli které nedokáže cvičit. „Strašná nemoc, strašná. A přitom jsem neměl těžký průběh, měl jsem normální chřipku.“ Ujistil, že není očkovaný a během nemoci bral antibiotika a ivermektin, který někteří novináři určitou dobu mylně považovali za účinný prostředek proti koronaviru.

Svým kolegům na chatě se Fico kromě jiného svěřil, že mu během dovolené někdo vykradl kancelář v sídle Smeru-SD. Přišel o padesát tisíc eur a zlaté mince, policii to ale nenahlásil, protože nechtěl vysvětlovat, kde peníze vzal. „Dovolená jak hovado,“ zhodnotil slovenský expremiér.