Slovenskem hýbou odposlechy z lovecké chaty. Místo pytláků zachytily Fica a právníky při poradách o korupčních kauzách

Události: Slovenská média zveřejnila odposlechy Fica a právníků z citlivých kauz (zdroj: ČT24)

Slovenská média zveřejnila záznamy odposlechů a kamerových záznamů schůzek šéfa opozičních sociálních demokratů (Smer-SD) Roberta Fica, exministra vnitra Roberta Kaliňáka a dalších. Hovoří na nich o případech stíhaných bývalých vysokých úředníků z dob vládnutí Ficovy strany. Podle slovenské generální prokuratury nahrávky potvrzují snahy politiků a podnikatelů ovlivňovat trestní stíhání nejzávažnějších kauz a diskreditovat vyšetřovatele, média odposlechy přirovnávají ke korupční kauze Gorila. Podle Fica jsou snahou zlikvidovat opozici na Slovensku.

Zvukové odposlechy a obrazové záznamy byly pořízeny v myslivecké chatě v Nitranském kraji letos v létě. Policie získala povolení k odposlechům oficiálně kvůli podezření na pytláctví.

Kromě Roberta Fica a někdejšího místopředsedy Smeru-SD Kaliňáka se schůzek v chatě účastnil i advokát Marek Para (veřejnosti známý jako obhájce podnikatele Mariana Kočnera), dále právník Pavel Gašpar (syn stíhaného policejního exprezidenta Tibora Gašpara) a Miroslav Bödör, otec stíhaného podnikatele Norberta Bödöra. Skupina jemu blízkých lidí, takzvaní „bödörovci“, podle médií roky sháněla špínu na Ficovy oponenty.

„Šlo nejen o neformální diskuse, ale bavili se i o aktuálních kauzách, přípravách tiskových konferencí, o trestních řízeních policejního exprezidenta Gašpara, oligarchy Norberta Bödöra, Dušana Kováčika a dalších,“ napsal portál Aktuality.sk.

Bývalého šéfa elitní složky prokuratury Kováčika soud první instance letos v září uznal vinným z korupce a z dalších trestných činů, za což mu vyměřil 14 let vězení. Verdikt není pravomocný.

Studio ČT24: V médiích se objevily odposlechy Fica, Kaliňáka a právníků z citlivých kauz (zdroj: ČT24)

Strach z Kočnerovy výpovědi a dohodnuté výslechy

Podle Denníku N hovořil Fico na jedné ze schůzek například o odsouzeném podnikateli Marianu Kočnerovi, který si odpykává dlouholetý trest vězení za padělání směnek. Čelí také obžalobě z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka. Právník Para podle Denníku N řekl Ficovi, že Kočnera se dotklo video, které o něm nahrál místopředseda Smeru-SD. Z jeho vyjádření dále vyplynulo, že Kočner kvůli tomu zvažoval spolupráci s policií. Fico reagoval slovy, že stranickému kolegovi domluví.

Portál Aktuality.sk zase uvedl, že bývalého ministra Roberta Kaliňáka připravovali právníci Para a Gašpar, kteří mají přístup k vyšetřovacím spisům, na policejní výslech. Radili mu údajně, jak reagovat na otázky vyšetřovatele, k čemu se vyjadřovat a k čemu ne a s jakou strategií policie může při výslechu počítat. 

Nominaci Ľudovíta Makóa na šéfa finanční správy, nyní spolupracujícího obviněného, chtěl například Kaliňák po domluvě s právníky hodit na Milana Lučanského. Tento bývalý policejní prezident, který nastoupil do funkce po Gašparovi, spáchal loni sebevraždu ve vyšetřovací vazbě.

Prokuratura informovala, že postup právníků na nahrávkách by mohl být kvalifikován jako manipulování se svědky a jako trestný čin maření spravedlnosti.

Fico také na nahrávce řekl, že mu během jeho dovolené z kanceláře někdo ukradl 50 tisíc eur a zlaté mince. Na policii se ale neobrátil, protože „neměl chuť vysvětlovat, proč měl u sebe tolik peněz“.

Únik zmíněných nahrávek do médií už nechal prověřit generální prokurátor, příslušný vyšetřovatel zase v této souvislosti podal trestní oznámení.

Kauza Očistec

I když byly několikahodinové záznamy původně pořízeny v jiném případě, prokuratura je nakonec předložila soudu k návrhu na prodloužení vazebního stíhání některých obviněných v kauze Očistec.

V rámci ní byl loni zadržen bývalý policejní ředitel Gašpar a další vysocí policejní funkcionáři včetně bývalého ředitele protikorupční jednotky Róberta Krajmera, bývalého ředitele národní kriminální agentury (NAKA) Petera Hraška a exředitele národní jednotky finanční policie Bernarda Slobodníka. Řada z nich zůstává kvůli obavám z možného ovlivňování svědků a pokračování v trestné činnosti ve vazbě.

V případu padla obvinění ze zločinů založení, osnování a podpory zločinecké skupiny, zneužívání pravomocí veřejného činitele a korupce.

Fico: Klidně zveřejněte všechno

Expremiér Fico považuje odposlechy svých schůzek za nezákonné a v rozporu s demokracií. Odmítl, že by v souvislosti se setkáními spáchal trestný čin. „Je to pravděpodobně poprvé v rámci Evropské unie, co oficiálně stát nechal sledovat a odposlouchávat lídra opoziční strany. Není horšího zločinu v demokracii než likvidovat opozici prostřednictvím odposlechů,“ poznamenal.

Novinářům vzkázal, ať klidně zveřejní všechno, „co jim poslali prokurátoři v rozporu se zákonem“. „Dozvíte se jenom to, co jste už od mě veřejně slyšeli nebo ještě uslyšíte. S obhájci nevinných lidí jsem se setkával a budu setkávat, abych měl dostatek informací pro svou politickou práci. Budu nadále pracovat na dokázání neviny nespravedlivě a z politických důvodů obviněných nominantů opozice a osob spojených s opozicí,“ dodal.

Ficovi se nelíbí ani způsob, kterým policie získala soudní souhlas s odposloucháváním lovecké chaty včetně pořízení kamerových záznamů.

Bývalý trojnásobný premiér Fico opakovaně zpochybňuje stíhání některých čelných představitelů úřadů a institucí z období, kdy byla jeho strana u moci. Vlnu zatýkání soudců a dalších pracovníků justice, někdejších čelných představitelů policie a dalších vysokých úředníků zažilo Slovensko po loňských volbách, ve kterých Smer-SD utrpěl porážku a následně odešel do opozice.

Dvě desítky obviněných už přiznaly, že na pomezí politiky, byznysu a justice existovala korupční síť. Šéf Smeru to zpochybňuje a mluví o zmanipulovaných svědectvích. „Nejde o nějaký politický zápas, ale opravdu jde o všechno. Ta obvinění už sahají k lidem z velmi blízkého okolí Roberta Fica a dělá všechno pro to, aby to zastavil,“ říká ke zveřejněným záznamům šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný.

Podle slovenského novináře Eugena Kordy se řada lidí v kauzách Roberta Fica nevyzná. „Zvolil velmi dobrou taktiku a už rok zpochybňuje úplně všechno. Lidi jsou zmatení z toho, co vše se děje a už se v tom ani nevyznají. To se Robertovi Ficovi povedlo, vytvořit tady takovou zvláštní atmosféru. V kombinaci s covidem lidi přestalo zajímat, co se tady celé ty roky dělalo a snaží se věnovat svému vlastnímu osudu,“ dodal.

Slovenský novinář Eugen Korda o skandálu kolem odposlechu politiků (zdroj: ČT24)

Nová Gorila?

Nejnovější odposlechy slovenská média přirovnala k 15 let staré korupční aféře zvané Gorila. Ta se týkala podezření z uplácení vysokých politiků a úředníků finanční skupinou Penta Investments výměnou za její vliv na privatizaci a na chod některých podniků v období, kdy Ficův Smer-SD nebyl u moci.

Penta nekalé jednání v případu dlouhodobě odmítá, vyšetřování kauzy nebylo dosud ukončeno. I tehdy byly pořízeny odposlechy, které později unikly do médií. Podle nich se v odposlouchávaném bytě se spoluzakladatelem Penty Jaroslavem Haščákem setkal také Fico.

Kauza Gorila vyvolala v zemi mohutné demonstrace proti korupci. „Současná odezva na nahrávky je vlažnější. Slovensko toho v posledních letech zažilo hodně. Co se týká materiálů, které by mohly působit jako rozbuška, je laťka nastavená opravdu vysoko. Média ale materiály zveřejňují po částech, a tak nevíme, co se ještě objeví a co to udělá se zdejší politikou a kariérou Roberta Fica,“ uvedl zpravodaj ČT v Bratislavě Petr Obrovský.