Do slovenských médií zřejmě unikla nahrávka z korupční kauzy Gorila

Slovenské redakce se zřejmě dostaly k nahrávce z kauzy známé jako Gorila – odkaz jim poslal neznámý zdroj. V několik let staré korupční kauze tajná služba sledovala schůzky šéfa skupiny Penta Jaroslava Haščáka s politiky. Policie získala nahrávku z akce Gorila v bytě podnikatele Mariána Kočnera, který byl obviněn také z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Jestli jde o shodný záznam, jaký mají k dispozici média, zatím není jasné. Uniklou nahrávku nekomentovala policie ani prokuratura, politici se zase vyslovili pro vyšetření kauzy a potrestání pachatelů.

List Sme během dne napsal, že uniklý hlasový záznam má téměř 39 hodin a že jeho pravost zatím nelze ověřit. Denník N později zveřejnil pasáž z rozhovoru představitele Penty Haščáka s šéfem tehdy opoziční a nyní nejsilnější vládní strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robertem Ficem, který v minulosti stál v čele tří slovenských vlád.

Podle listu Denník N zhruba hodinové setkání Fica s Haščákem zaznamenané na uniklé nahrávce odpovídá dříve zveřejněnému přepisu, že Fico na schůzce s finančníkem před volbami v roce 2006 hovořil také o situaci ve své straně.

„Pokud i je pravda, co se objevilo v přepisech a pokud možná je i nějaká nahrávka, tak mě nic z této nahrávky ani z přepisů nedostává do polohy neetického, nelegálního chování,“ řekl v reakci Fico, který loni rezignoval na funkci předsedy vlády v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Kuciaka, nyní je poslancem parlamentu.

Ficův brífink ve sněmovně narušil šéf opozičního protikorupčního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič, který předstoupil před kamery spolu s plakátem s informacemi o nelegálním financování strany Smer-SD. Matovič dříve během dne tvrdil, že tyto informace vyplývají právě z nahrávky. Fico následně brífink ukončil.

Zpravodaj ČT Petr Obrovský ke slovenské korupční aféře (zdroj: ČT24)

Gorila aneb obří slovenská kauza

Korupční aféra Gorila vypukla koncem roku 2011, kdy na internet unikly dokumenty se stejnojmenným názvem, které podle nepotvrzených informací vypracovala slovenská tajná služba SIS na základě odposlechů bytu, kde se šéf Penty Haščák setkával s politiky a úředníky.

Popisují korumpování politiků a vysokých úředníků v letech 2005 a 2006 za vlády tehdejšího premiéra Mikuláše Dzurindy. Korupce se podle dokumentů dopouštěla Haščákova Penta, která za to podle tisku získala vliv na privatizaci a na chod některých podniků. Kauzu Gorila slovenská policie dosud nevyšetřila. 

Penta nekalé jednání v kauze dlouhodobě popírá, nahrávky označila za nezákonný materiál a kvůli jejich úniku ohlásila podání trestního oznámení. Slovenský ústavní soud podle ní už v roce 2012 údajnou akci SIS pod názvem Gorila označil za nezákonnou.

Gorila je jednou z největších korupčních kauz v novodobé historii Slovenska. Po propuknutí aféry se v zemi konaly demonstrace proti korupci.

Podle nahrávky řešil Ficův pobočník financování Smeru

Ze zveřejněných dokumentů vyplývá, že jediným z nyní předních slovenských politiků, který se s Haščákem ve zmíněném bytě setkal, je Robert Fico. S finančníkem se podle dostupných informací ve zmíněném bytě opakovaně setkal i Ficův pobočník, hovořili o financování strany Smer-SD. Na záznamu je rovněž slyšet počítačku bankovek. Jedna ze schůzek se prý uskutečnila po volbách v roce 2006, po kterých se Fico poprvé stal premiérem.

Podle zmíněných dokumentů se Haščák setkával v odposlouchávaném bytě v širším centru Bratislavy například i s tehdejší členkou vedení Fondu národního majetku Annou Bubeníkovou nebo s někdejším ministrem hospodářství Jirkem Malchárkem.

Na začátku tohoto týdne Denník N zveřejnil jinou nahrávku, podle které se bývalý slovenský generální prokurátor Dobroslav Trnka snažil s dalšími dvěma osobami prodat Haščákovi kopii nahrávky z kauzy Gorila. Tu si u něj prý odložil Kočner, který podle záznamu Trnkovi za jeho zmíněnou akci vulgárně nadával. Trnka pravost uniklé nahrávky z rozhovoru s Kočnerem popřel.

Šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy: Kočner měl kontakty všude (zdroj: ČT24)