Spor o muslimský hřbitov v Jeruzalémě se vyostřuje. Bagry odhalily lidské ostatky

Horizont ČT24: Spor o muslimský hřbitov v Jeruzalémě přerostl ve strkanici s policií (zdroj: ČT24)

V Jeruzalémě vygradoval spor o muslimský hřbitov Júsufíja v centru města. Několikaleté stavební práce na novém parku dosáhly až na jeho hranici a bagry odhalily kosti na místech nepovolených hrobů. Majitelé těch legálních se obávají, aby se obětí stavby nestaly také tělesné ostatky jejich blízkých. Hádky přerostly v potyčky s policií.

Napětí vzrostlo poté, co stavební stroje vynesly na povrch lidské ostatky. Podle jeruzalémské radnice ale pocházejí výhradně z nepovolených hrobů, které musí stavbě ustoupit. Legální hroby by terénní úpravy narušit neměly.

Alu Nabábtihová se přimkla k hrobu svého syna ve chvíli, kdy policie přišla hřbitov vyklidit, a nechtěla ho opustit. „Rozhodla jsem se, že radši umřu, nechám se pochovat vedle svého syna. Nevzdám to. Ostatky mého syna odsud odvezou jen přes mou mrtvolu,“ brání hrob Nabábtihová.

„Přijďte se podívat, co nám tady chtějí provést. Naši bratři, naše rodiny si přece zaslouží důstojné zacházení,“ hněvá se bratr pohřbeného Suhaib. Hádky se brzy vyostřily ve strkanici s policií.

Radnice pozůstalé obratem ujistila, že výstavba nového parku hroby nepoškodí a s ostatky jejich příbuzných se nic nestane. „Stavební práce probíhají s maximální opatrností a snahou zlepšit kvalitu života muslimských obyvatel,“ tvrdí náměstek starosty Jeruzaléma Hassan Nahoum.

Napětí mezi vládou a Palestinci se v poslední době zvyšuje

Muslimská komunita ale práce přesto odsuzuje. „Nepřijatelné, je to narušení posvátnosti hřbitova a klidu našich zemřelých,“ prohlašuje správce muslimských hřbitovů Hamza Hijazi.

Hřbitov, který je podle Palestinců starý několik století, leží ve východním Jeruzalémě. Jde o část města, kterou Izrael obsadil za války v roce 1967 a později ji v rozporu s mezinárodním právem připojil ke zbytku města. V oblasti žije početná arabská komunita.

Spor kolem hřbitova Júsufíja vygradoval v době zvýšeného napětí mezi Izraelem a Palestinci. Vláda v týdnu navzdory kritice OSN označila šest palestinských organizací za teroristické a oznámila kontroverzní plán výstavby tří tisíc nových bytů pro osadníky na okupovaném Západním břehu.