Kibuc na severu Izraele má československé kořeny. Místní si je připomínají skrze hudbu i kuchyň

Události: Československý kibuc v Izraeli (zdroj: ČT24)

Vesnice Sarid v severním Izraeli, kterou před více než devadesáti lety založili Židé z Československa, se vrací ke svým kořenům. Za domy se rozkládá Masarykův les, lidé slaví 28. říjen a zpívají české písně. Sarid chce také postavit areál pro společné česko-izraelské vzdělávací a podnikatelské akce.

„Prvními osadníky byli Židé z českých zemí. Tady založili kibuc neboli kolektivní vesnici. Nebylo tu nic. Chyběla voda, elektřina. Nebyla tu ani žádná silnice a cesta,“ říká současný obyvatel Saridu Gidi Cur.

Uprostřed jedné z nejúrodnějších částí Izraele dnes stojí vesnice, která má český, respektive československý rodný list. Vznikla na přelomu 20. a 30. let minulého století a v současnosti je blahobytným místem k životu.

Ačkoli české kořeny v tomto kibucu už nejsou na první pohled patrné, místní si je začali přípomínat. Pravnuci zakladatelů se vracejí k minulosti a oživili například české písničky, které se tu zpívaly před devadesáti lety. Na 28. říjen naplánovali oslavu výročí vzniku republiky s českou kuchyní, hudbou a přednáškami.

Fascinace historií dokonce zasáhla i ty obyvatele, kteří české předky nemají. „Většina z nich žila v neskutečně těžkých podmínkách. A přesto si dokázali vychutnávat život. To platí zvlášť pro osadníky z Česka. Vypráví se o tom, jak se vždycky po práci sešli a společně si dali víno a cigarety,“ říká obyvatelka kibucu původem z USA Laurie Sapirová.

Vznikne i český dům

Vedení kibucu ale má ještě ambicióznější plány. Plánují stavbu českého domu včetně ubytovny. „Mělo by tu vyrůst centrum pro pořádání společenských, odborných i podnikatelských akcí a různých workshopů. Bude určeno pro lidi, kteří do Izraele přijedou z Česka, například pro studenty,“ komentoval vznik budoucího českého domu manažer kibucu Sarid Amnon Danzig.

Češi už sem jezdí několik let. Skupina dobrovolníků tu již roky pomáhá při úpravě vedlejšího lesa, který se příznačně jmenuje po Masarykovi. „Jsme křesťané a děláme to z lásky k Izraeli. Také jsme vděční, že na stoleté výročí republiky můžeme být tady,“ řekl v roce 2018 člen skupiny dobrovolníků Karel Káňa.

Letos se v lese otevřela značená naučná stezka. Mnozí Izraelci se tak mohou dozvědět o československých kořenech tohoto kraje.