V Rouenu se přou, kdo bude stát před radnicí. Starosta chce Napoleona vyměnit za sochu ženy

Události ČT: Spor o sochu Napoleona v Rouenu (zdroj: ČT24)

Francie mění přístup k historii a pokračuje v odstraňování soch kontroverzních osobností z minulosti. Už dříve demonstranti poškodili sochy filozofa Voltaira či generála Charlese de Gaulla, terčem útoku se kvůli údajné podpoře otroctví stala i socha Napoleona. Z prostoru před radnicí severofrancouzského města Rouen teď může Napoleon zmizet úplně.

Socha císaře, která před radnicí v Rouenu stála poprvé před 135 lety, se teď opravuje. Poté si vojevůdce bude zřejmě hledat nový podstavec. Starosta Rouenu Nicolas Mayer-Rossignol se Napoleona úplně zbavit nechce, rád by ho ale umístil do úplně jiné části města. Na prestižním místě před radnicí by měla podle něj stát socha někoho jiného – nejlépe ženy.

„Jsme ve městě, kde je snad až příliš muzeí a spousta soch více i méně významných osobností. A všichni jsou to muži,“ přivítala starostův nápad Constance Lefebvrová z asociace bojující za práva žen (DDF Rouen). Podle ní je spousta žen, jako třeba spisovatelka Simone de Beauvoirová, které by si místo na podstavci zasloužily.

Návrh starosty ale vyvolal i silnou kritiku. „Ženy mají jen málo soch a je po nich pojmenováno málo ulic, ale není nutné zbavit se Napoleona jen proto, aby na jeho místě byla žena,“ podotkl Laurent Bonnaterre, starosta obce Caudebec-lès-Elbeuf z téhož regionu.

„Je to nešťastné a možná přímo skandální rozhodnutí, které ukazuje, jak přemýšlejí noví levicoví starostové,“ míní profesor historie Guillaume Pennelle.

Starosta by mohl ustoupit tlaku veřejnosti

Podle starosty Rouenu se má k návrhu vyjádřit městská rada. Pravice ale tvrdí, že už se stejně rozhodl. Starosta nicméně může ustoupit, pokud tlak veřejnosti zesílí. „Už se to stalo, ale socha se pokaždé vrátila na své místo, protože Francouzi na Napoleonově památce lpí,“ uvádí historik a člen Napoleonovy nadace Jacques-Olivier Boudon.

Pod petici za zachování sochy Napoleona sehnali studenti práv místní univerzity přes dva tisíce podpisů.