Vraha britského poslance policie obvinila také z přípravy teroristického činu

Britská policie obvinilia Brita somálského původu Aliho Harbiho Aliho z vraždy a přípravy teroristického činu. Pětadvacetiletý muž žijící v Londýně v pátek ubodal konzervativního poslance Davida Amesse, obvinění padlo na základě závěrů vyšetřování protiteroristické jednotky. Jeho motiv byl podle vyšetřovatelů náboženský i ideologický. Případ vraždy ve Velké Británii rozpoutal debatu o bezpečnosti volených politiků.

„Tato vražda má spojitost s terorismem, má souvislost s náboženskou i ideologickou motivací. Muž byl také obviněn z přípravy teroristického činu. Vyplývá to z přezkumu důkazů shromážděných metropolitní policií při vyšetřování,“ konstatoval Nick Price, vedoucí divize speciální kriminality a boje proti terorismu britské prokuratury.

Ali, jehož otec byl podle BBC v minulosti poradcem somálského premiéra, byl ve čtvrtek předveden před soud. Nemluvil, jen potvrdil své jméno, věk a adresu. Podle prokurátora patří ke stoupencům teroristické organizace Islámský stát (IS) a už před lety si naplánoval, že zabije nějakého zákonodárce.

Ali Harbi Ali napadl nožem Amesse při jeho setkání s voliči. Poslanec svým zraněním na místě podlehl. Pachatel byl později zadržen na základě zákona o terorismu. Incident se odehrál v metodistickém kostele v Leigh-on-Sea v hrabství Essex, které Amess téměř čtyřicet let zastupoval.

Devětašedesátiletý politik patřil mezi toryi k sociálním konzervativcům. Stavěl se proti potratům, bojoval za práva zvířat a patřil k hlasitým zastáncům odchodu Británie z Evropské unie.

Výzvy k prevenci šíření nenávisti na sociálních sítích

Agentura AP napsala, že případ britskou veřejnost šokoval, protože je zvyklá na bezprostřední kontakt se svými zvolenými zástupci. Na mimořádném zasedání Dolní sněmovny v pondělí zaznívaly výzvy k tomu, aby provozovatelé sociálních sítí byli přinuceni k větší prevenci šíření nenávisti, která v posledních letech otrávila politickou debatu.

Amess byl zavražděn pět let poté, co se obětí pravicového extremisty stala labouristická poslankyně Jo Coxová.

Od páteční vraždy početný tým detektivů z protiteroristického oddělení metropolitní policie prohledal několik míst v Londýně, analyzoval různá digitální zařízení a záznamy z pouličních kamer. Nikoho dalšího v souvislosti s tímto případem nezatkli a nevyhlásili po nikom pátrání.

Ministryně vnitra Priti Patelová ve středu řekla, že poslancům nyní hrozí „velké“ nebezpečí ze strany teroristů, což znamená, že další útok úřady považují za pravděpodobný, píše Reuters.