Izraelská nemocnice se stala terčem kybernetického útoku. Vyděračovi šlo o peníze

Izrael oznámil, že poprvé v historii se jedna z jeho nemocnic stala terčem rozsáhlého útoku vyděračského softwaru. Jde o nemocnici ve středoizraelské Chadeře, k zajištění péče o pacienty nyní musí využívat alternativní systémy.

O útoku veřejnost informoval ředitel izraelské kybernetické agentury Jigal Unna na virtuální konferenci o mezinárodní spolupráci v boji proti vyděračským útokům. Hackeři při nich zašifrují napadené počítače a požadují platbu za jejich odblokování. Právě takový útok byl proveden i na nemocnici v Chadeře.

„Nemocnice musela omezit nějaké své úkony, musela přejít k papírům, jede v provizorním režimu. Plné obnovení bude trvat dny, či několik málo týdnů. Nemocnice je veřejná a dle oficiálních vyjádření nemá možnost výpalné zaplatit. Hrozí, že data pacientů, personální či účetní procesy budou vyřazeny z provozu,“ popsal situaci zpravodaj ČT v Izraeli David Borek.

Studio ČT24: Kybernetický útok na nemocnici v Izraeli (zdroj: ČT24)

Unna řekl, že útok byl „rozsáhlý a nečekaný“. Dle něj je to poprvé, co byla izraelská nemocnice napadena právě tímto způsobem.

Izrael je politicky, bezpečnostně exponovanější zemí, než je například Česká republika, podotkl Borek. Má také nevýhodu v tom, že jeho zdravotnictví je koncentrované do několika mála nemocnic. Velkých nemocnic je deset až patnáct, dále má jen malé kliniky. „Pokud tedy některá z těchto nemocnic bude vyřazena z provozu, těžko se dá v tak ve švech praskajícím systému nahradit,“ řekl.

Izrael je velice pokročilý v digitalizaci zdravotnictví, ta komplexnost se ale v tomto případě zdá být nevýhodou. Vrátit se do doby papírové znamená pro Izrael hned několik kroků zpět, myslí si Borek.

Útoky na podniky jsou časté

Kybernetická agentura již v červenci informovala, že určitému druhu on-line útoku byla vystavena pětina izraelských podniků a že ve dvaceti procentech případů tyto útoky napáchaly škody.

S vyděračskými útoky se setkaly nemocnice i v jiných zemích, ve Francii, Německu nebo Irsku a rovněž v Česku.

V tuzemsku způsobil takový útok v benešovské nemocnici v roce 2019 škodu přes 59 milionů korun. Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) řešil šestnáct loňských vážných kybernetických incidentů ve zdravotnictví, loňský útok na brněnskou fakultní nemocnici způsobil škody v řádu stovek milionů korun.