Někdejší americký prezident Bill Clinton je v nemocnici kvůli infekci

Bývalý americký prezident Bill Clinton je od úterý hospitalizován v kalifornské nemocnici. Na Twitteru to oznámil jeho mluvčí Angel Ureňa, podle kterého se stav někdejšího státníka zlepšuje. Stanice CNN informovala, že Clinton má infekci močových cest, která se rozšířila do krevního řečiště.

Clinton je v nemocnici Kalifornské univerzity v Irvine (UCI) na jednotce intenzivní péče, podle CNN hlavně proto, aby měl soukromí. Není připojen na dýchací přístroj a podle lékařů dobře reaguje na nitrožilně podávaná antiobiotika. Od pátku by mohl přejít na orálně podávané léky. Jeho životní funkce jsou stabilní, dodali lékaři, kteří se o něj starají.

„Prezident Clinton byl v úterý večer přijat do zdravotnického zařízení UCI, kde se mu dostává léčby s covidem-19 nesouvisející infekce,“ napsal na Twitteru mluvčí, podle kterého je exprezident v dobrém rozpoložení.

Exprezident do Kalifornie přijel na soukromou akci své nadace a v úterý se cítil unavený. Po testech byl přijat do nemocnice. Podle jeho lékařů nejsou urologické infekce u starších lidí ničím neobvyklým a jsou lehce léčitelné, ačkoliv se mohou rychle rozšířit.

Pětasedmdesátiletý Bill Clinton stál v čele Spojených států v letech 1993 až 2001. V roce 2004 se podrobil operaci srdce, při níž mu byl voperován čtyřnásobný by-pass. Nynější potíže s tím podle CNN nesouvisí.