Libanon je bez centrálních dodávek elektřiny, výpadek potrvá několik dní

Dvě největší libanonské elektrárny zastavily provoz kvůli nedostatku paliva a Libanon je nyní bez centrálních dodávek elektřiny. Agentuře Reuters to v sobotu řekl nejmenovaný představitel libanonské vlády. Výpadek potrvá několik dní, dodal činitel.

„Dnes v poledne libanonská energetická síť zcela přestala pracovat a je nepravděpodobné, že by do pondělka obnovila činnost,“ citovala v sobotu agentura Reuters nejmenovaného vládního představitele. Přerušení provozu se týká elektráren v Zahrání a v Dajr Ammaru.

Zmíněný představitel uvedl, že státní energetická společnost se pokusí k prozatímní obnově činnosti elektráren použít topný olej z armádních rezerv. Výpadky v síti nahrazují Libanonci generátory, které ale kvůli nedostatku paliva musejí provoz rovněž zkracovat.

Libanonská ekonomika je na pokraji zhroucení, tamní měna se propadla vůči dolaru, země nemá na dovoz ani na subvence základního zboží. Ochromené jsou nemocnice, úřady i obchody. Zahraniční dárci pomoc podmiňují politickou stabilizací a reformami.