Obyvatelé ostrova La Palma zažili noc plnou otřesů, kabinet schválil miliardovou pomoc

Studio ČT24: Španělská vláda schválila další pomoc pro ostrov La Palma (zdroj: ČT24)

Ostrov La Palma na Kanárských ostrovech stále bojuje s následky erupce sopky. V posledních dnech aktivita vulkánu opět vzrostla a jen během noci na úterý se zem více než stokrát otřásla, nejsilnější otřes dosahoval téměř čtyř stupňů Richterovy škály. Kabinet španělského premiéra Pedra Sáncheze schválil další balík pomoci pro obnovu postiženého ostrova.

Druhý balík finanční pomoci pro obnovu infrastruktury na La Palmě má objem 214 milionů eur (více než pět miliard korun). Peníze mají jít na obnovu dodávek vody, zaměstnanost, zemědělství nebo turismus, ohlásil už o víkendu premiér Sánchez, který byl od 19. září, kdy erupce začala, na La Palmě už potřetí.

V první etapě kabinet ohlásil okamžitou pomoc ve výši 10,5 milionu eur (asi 266 milionů korun) určenou lidem, kteří kvůli katastrofě přišli o střechu nad hlavou. Z domovů jich muselo odejit na šest tisíc.

Láva tekoucí do moře
Zdroj: Reuters/Juan Medina

Celou noc se okolí sopky otřásalo

V posledních dnech aktivita vulkánu opět sílí. „V noci na dnešek zažili obyvatelé jednu z nejrušnějších nocí. Z místa se nepřetržitě ozývaly výbuchy. Vytváří se nové lávové toky, zatím se vždy připojily ke koridoru, který si proklestil cestu až k oceánu. Sopečnou aktivitu také neustále provází zemětřesení, za posledních 24 hodin jich bylo víc než sto. Nejsilnější otřes měl necelé čtyři stupně Richterovy škály,“ popsala situaci na La Palmě redaktorka ČT Kateřina Ehrenbergerová.

Masa lávy už pokryla na La Palmě plochu o rozloze 420 hektarů. Mořská delta vzniklá tokem lávy zaujímá plochu třiceti hektarů. Zničeno bylo přes tisíc obydlí, stovky dalších živel poničil včetně oblíbených pláží a restaurací. Obyvatele také trápí nedostatek vody, rozžhavený materiál totiž roztavil vodovodní potrubí. Úřady proto zajištují dodávky pomocí tankerů a připravují plán pro další dny.

Popílek se dostal až nad Kubu

Podle deníku ABC ze sopky masivu Cumbre Viejavy teklo už více magmatu, než vychrlily dvě sopky téhož masivu dohromady za delší období. Při výbuchu sopky San Juan v roce 1949 za 47 dní vyteklo na 55 milionů metrů krychlových magmatu a ze sopky Teneguía v roce 1971 to bylo za tři a půl týdne 43 milionů. Při současné erupci vyteklo už přes 80 milionů metrů krychlových magmatu.

Plyny, které se při této erupci uvolňují, se dostaly přes celý Atlantik, informoval rozhlas Cadena SER. Experti z meteorologického ústavu na Kubě zaznamenali v ovzduší písek ze Sahary a oxid siřičitý a popílek ze sopky z La Palmy. Také venezuelská ekologická organizace Azul Ambientalistas informovala, že oxid siřičitý a popílek ze sopky z Kanárských ostrovů dorazil nad Venezuelu. Vliv na zdraví místních obyvatel je ale podle ní minimální.

Krizový štáb Kanárských ostrovů nicméně v úterý ujistil, že ostrov La Palma je bezpečný. „Máme vážný problém v části ostrova, postiženo je ale jen asi osm procent ostrova, zbytek je bezpečný,“ uvedl šéf krizového štábu Miguel Ángel Morcuende. Připustil nicméně, že podle povětrnostních podmínek může popel ze sopky opět ovlivnit provoz na místním letišti, které leží na opačné straně ostrova, než je místo, kde láva už týden vtéká do moře. „Nic nebrání tomu přijet sem a užívat si krásy ostrova, jeho krajinu,“ dodal Morcuende.