Armin Laschet vidí po jednání s německými Zelenými možnost koalice

„Německé parlamentní volby jsme nevyhráli, ale stále máme možnost sestavit vládní koalici,“ prohlásil po jednání se Zelenými kancléřský kandidát konzervativní unie CDU/CSU Armin Laschet. Řekl také, že vzájemné rozdíly nejsou nepřekonatelné, což otevírá možnost vzniku vlády konzervativců, Zelených a svobodných demokratů (FDP). Spolupředseda Zelených Robert Habeck dodal, že jednání s CDU/CSU chce společně s liberální FDP v nadcházejících dvou dnech vyhodnotit.

Zářijové volby v Německu vyhrála sociální demokracie (SPD) kancléřského kandidáta Olafa Scholze. Scholz i Laschet se ale v sestavení vlády neobejdou bez Zelených a FDP. Pokračování stávající velké koalice CDU/CSU a SPD se nejeví jako pravděpodobné.

„Máme možnosti sestavit koalici a jednou z nich je Jamajka,“ řekl Laschet s použitím výrazu podle barev jamajské vlajky, která odpovídá stranickým barvám konzervativců (černá), Zelených (zelená) a liberálů (žlutá). „Myslím si, že protiklady nejsou nepřekonatelné,“ uvedl po jednání.

O konstruktivním rozhovoru mluvil i bavorský premiér Markus Söder, který je zároveň předsedou Křesťansko-sociální unie (CSU). Bavorská CSU tvoří s Křesťanskodemokratickou unií (CDU) předsedy Lascheta na spolkové úrovni konzervativní unii. Laschet řekl, že tématem schůzky bylo určení společných postojů, hledání mostů přes rozpory a hodnocení stability společných programových pilířů. „Nejvíce jsme se přiblížili u tématu ochrany klimatu,“ řekl. Poznamenal také, že unie má zájem v jednáních se Zelenými i FDP pokračovat.

Merkelová může zemi vést až do Vánoc

Annalena Baerbocková, která Zelené do voleb vedla jako kancléřská kandidátka, řekla, že možný vznik vládní koalice ze třech politických subjektů vyžaduje vážnost. Tu si Zelení podle ní dobře uvědomují. Stejný názor měl i Habeck, který společně s Baerbockovou Zeleným šéfuje. „Možné programové průniky jsme změřili,“ řekl Habeck s tím, že nyní je třeba jednání vyhodnotit. „A na to si vezmeme dva dny čas,“ dodal.

Volby v Německu se konaly 26. září a těsně v nich zvítězila SPD s 25,7 procenta hlasů. Druhá skončila unie s 24,1 procenta hlasů. Analytici očekávají, že vznik vlády potrvá dlouhé týdny až měsíce, takže dosluhující kancléřka Angela Merkelová by mohla zemi vést i do Vánoc. Merkelová po šestnácti letech v kancléřství odchází z politiky.

Krátce po volbách společně jednali Zelení s liberály, aby si ujasnili programové priority. Role těchto dvou stran je zásadní, neboť jejich podpora rozhodne, jestli se novým kancléřem stane Scholz, nebo naopak Laschet. Scholz ještě v minulém týdnu jednal s FDP i Zelenými, zatímco CDU/CSU debatovala s liberály. V úterý pak unie první kolo předběžných rozhovorů uzavřela schůzkou se Zelenými.