Spojené státy vrátily Iráku vzácnou tabulku s Eposem o Gilgamešovi

Spojené státy vrátily Iráku vzácnou tabulku s úryvky Eposu o Gilgamešovi. Odhaduje se, že artefakt je starý zhruba tři a půl tisíce let. Z Iráku zmizel na začátku 90. let, v roce 2017 ho však objevil znalec ve sbírkách washingtonského Muzea bible, které patří majitelům obchodního řetězce Hobby Lobby, uvedla agentura AFP.

Návrat ztraceného archeologického exponátu uvítal irácký ministr kultury Hasan Nazím. „Navrácení iráckého artefaktu (do vlasti) pro mě znamená navrácení důvěry a sebevědomí do irácké společnosti,“ uvedl ministr.

Dílo bylo americkými úřady zabaveno v roce 2019 a od té doby se ministerstvo spravedlnosti snažilo o návrat tabulky do Iráku, respektive o její formální vlastnictví prostřednictvím zákonů o propadnutí, aby ji mohlo vrátit právoplatným majitelům. Letos v srpnu soud zabavení tabulky schválil.

Postup USA přivítala generální ředitelka UNESCO Audrey Azoulayová. Podle ní to iráckému lidu pomůže „se spojit s jednou stránkou své historie“.

Tabulku našli díky nesrovnalostem v dokumentaci

Tabulka se v Iráku ztratila na začátku 90. let. Do Spojených států se vzácný předmět dostal asi v roce 2003. Obchodník se starožitnostmi, který dílo přivezl do USA, ale zřejmě zfalšoval dokumentaci o původu. V roce 2014 tabulku koupila v aukci za 1,67 milionu dolarů rodina Greenů vlastnící obchodní řetězec Hobby Lobby a tabulku umístila do svého Muzea bible.

Dílo se podařilo objevit díky informacím znalce, který v roce 2017 upozornil na nesrovnalosti v dokumentaci původu. Iráčtí představitelé proto vyzvali zástupce univerzit, muzeí a dalších výzkumných institucí, aby se více zajímali o původ artefaktů, se kterými přichází do styku, a tím pomohli Iráku a dalším zemím získat nazpět uloupená umělecká díla.

Epos o Gilgamešovi je jedním z nejstarších literárních děl. Vznikl ve druhém tisíciletí před naším letopočtem v Mezopotámii, která se rozkládala zhruba na území dnešního Iráku, a ovlivnil mnohá další literární díla i náboženství, která v oblasti vznikla.